Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mg 2742На 28 септември, събота, Софийска митрополия организира Събор на клиросните певци в епархията. Съборът ще започне с утринна и литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, а клиросните певци от епархията ще пеят на двете певници. 

След това всички ще се съберат в салона на Софийска митрополия, където от 11 ч., според обявената официално програма на сайта на митрополията, „ще има концерт и лекция“. И по-конкретно се предвижда следното:

„Приветствие към участниците на събора на клиросните певци от Софийска епархия ще произнесе Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Встъпително слово по повод празника на църковните певци и църковните химнографи ще произнесе протопсалт Иван Праматаров. Накрая съборът ще бъде закрит с многолетствие“.

От години се поставя въпросът за организирането на регулярни срещи на клиросните певци в София с цел решаване на техния статут, обучение, заплащане и т. н. От оскъдната информация за предстоящия събор на псалтите не става ясно дали форумът ще има актуален характер или празнично-концертен и дали участниците ще могат да обсъдят множеството проблеми, с които се сблъскват в своята дейност. Вероятно основните проблеми и възможните техни решения ще бъдат изложени в приветствието на еп. Поликарп.

Заявеното желание на организаторите е за издигане на подготовката на клиросните певци и техния авторитет като професионалисти, както е в другите православни страни, например в Гърция, но не става ясно как точно ще стане това по време на събора. В сайта на Софийска митрополия се отбелязва, че „псалтите в Гърция се ползват с голям авторитет в Църквата и обществото заради високата си квалификация и ключова роля в православното богослужение. Те организират разнообразни програми, чествания, семинари, издават книги и поддържат певчески школи. Отдавна е назряло времето да се издигне още повече престижът и авторитетът на българските църковни певци“.

Намеренията на ръководството на Софийска митрополия е съборът да стане редовен годишен форум на псалтите в епархията, където да се обсъждат и набелязват основните инициативи през годината, които ще допринесат за изпълняване на поставената цел да се издигне авторитетът на църковните певци в обществото. Според обявената програма обаче такова обсъждане явно няма да се случи тази година.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhark 

Разпространяване на статията: