Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (24 Votes)

314145235На 16 септември в Ловеч започна първата учебна година за Частното начално общообразователно училище „Св. Седмочисленици“, което е първото православно училище у нас.

То стартира с една паралелка подготвителен клас и една – първи. Децата ще изучават всички предмети от учебната програма на МОН, както и православно вероучение и ще се възпитават в християнски дух.

Училището започва своята дейност с благословението на Ловчанския митр. Гавриил и е под егидата на Ловчанска митрополия. Юридическият му собственик и ръководен орган е Сдружението на учителите-християни от Ловеч „Св. Седмочисленици“. Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищно образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката.

33333123133Митр. Гавриил и свещеници от града взеха участие в тържественото откриване на първата учебна година на училището и отслужиха водосвет. Беше прочетено приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него патриархът пожелава на учителите и учениците „успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването като верни чеда на светата ни Църква и достойни членове на Тялото Христово“.

В словото си Ловчанският митрополит посочи, че до създаването на това училище се е стигнало, защото по традиция българското училище не само е обучавало, но и възпитавало в духа на Христовата вяра. „Искаме да помогнем на децата да растат и живеят в радост, надежда, любов, да бъдат полезни на хората и на своята родина. Да няма сред тях прояви на насилие и зловредни зависимости от алкохол, наркотици и пр. пороци; да ги учим на вяра в Бога, да обичат хората, да са трудолюбиви и милосърдни. Децата ще изучават всички предмети по програма на Министерството на образованието и науката, ще имат уроци по християнско вероучение, ще се учат да пеят, да рисуват. В училището ще се стараем да има дух на любов, самопожертвователност, добротворство, разсъдителност, взаимопомощ, отговорност“, каза митр. Гавриил.

Той благодари на дарителите на училището, на Министерството на образованието и науката, на Община Ловеч, на свещениците и миряните, на членовете на сдружението „Св. Седмочисленици“ и юридическия им съветник Стефка Спиридонова, на директорката и учителките, „на родителите, които ни повярваха и ни повериха най-скъпото, което имат – своите деца“.

Сред гостите на откриването на православното училище бяха инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, Ваня Събчева, областен управител на Област Ловеч, Еленко Начев, началник на РУО-Ловеч и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhkxx 

Разпространяване на статията: