Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

2019 09 13 1748От 16 до 18 септември във Врачанска митрополия ще се състоят тържества, посветени на св. Софроний Врачански (паметта му се чества на 11 март). Три годишнини на небесния покровител на Врачанска епархия събира Св. Синод на БПЦ там – 280 години от рождението, 225 г. от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията на св. Софроний.

Честванията се организират от Врачанска митрополия и са под патронажа на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. По този повод във Враца ще пристигне Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните архиереи, които ще вземат участие в празничните богослужения и мероприятия. Честванията съвпадат и с личния празник на Врачанския митрополит Григорий, който на 19 септември отбелязва рождения си ден.

Във връзка с празнуването на светлите годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански, в града са организирани редица мероприятия, сред които посрещане частица от мощите на св. Климент Охридски, научна конференция, изложба на ръкописи. Център на честванията ще бъде Възнесенският храм „Св. Софроний Врачански“, най-забележителната църква във Враца, към чието име през 1989 г., по случай 250 години от рождението му, е добавено и името на първия епископ на епархията – св. Софроний Врачански.

Програма на тържествата:

16 септември (понеделник)

17 ч. – Във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“ ще бъде посрещната частицата от мощите на св. Климент Охридски. Те ще бъдат донесени от гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител“ близо до гр. Верия от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Светинята ще бъде посрещната от митр. Григорий, след което ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите и гостите на Враца ще могат да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросват молитвеното му застъпничество до 19 септември в същия храм.

17 септември (вторник)

10:00 ч. – Откриване на експозицията с три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Ръкописите ще бъдат представени на врачанската общественост за първи път. Експозицията ще бъде в Регионалния исторически музей на Враца и ще е отворена до 16 ч. Вход свободен.

От 14 ч. до 16:30 ч. в Концертна зала на Община Враца (вход свободен) ще се проведе Свето-Софрониева лектория с участници: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова, доц. Павел Павлов.

17 ч. – Празнично вечерно богослужение – Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“.

19 ч. – 20:30 ч. – в Концертна зала на Община Враца ще се проведе тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца.

Ще се състои и награждаването на победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“. Вход свободен.

Честванията ще приключат на 18 септември (сряда) с празнична св. Литургия, която ще започне в 9:30 ч., и молебен във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhp4h 

Разпространяване на статията: