Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

uspenieДвата от големите ни ставропигиални манастира, Троянският и Бачковският, ще отбележат тържествено храмовия си празник на Успение Богородично.

В Троянската св. обител в навечерието на големия празник, на 14 август, от 18 ч. ще има вечерно богослужение с чина на опелото на Пресвета Богородица. Празничната св. Литургия на 15 август от 9 ч. ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е постриган за монах в тази обител. Преди това от 7 ч. ще се отслужи празнична полунощница с игуменската лития, а от 8 ч. – празнична утринна.

След св. Лигургия от 11 ч. ще започне лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица“ от храма до мястото на първото чудо, извършено чрез иконата.

От 18 ч. на самия празник ще бъде отслужена празнична вечерна с акатист на Успение Богородично.

На 16 август от 17 ч. ще бъде отслужена вечерна, а от 18 ч. – ктиторска панихида, т. е. молитвено възпоменание за всички починали игумени, братя и дарители на св. обител.

Бачковският манастир също кани православния народ за съвместно отпразнуване на Успението на Пресвета Богородица. Празничните богослужения ще започнат на 14 август от 18 ч. с вечерна и опело на св. Богородица.

На 15 август от 7 ч. ще бъде отслужена полунощница, а от 8 ч. – утринна. В 9 ч. ще започне св. Литургия.

На този ден празнуват и много други манастири в страната. Десетки храмове в цялата страна, някои от тях катедрални за съответните градове, са посветени на Божията майка и ще съберат богомолци в празничния ден. Сред тях е и катедралният храм на Варна, а Успение Богородично се чества и като празник на третия по големина български град.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4fa9 

Разпространяване на статията: