Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

bpp 2974На 1 август, когато Църквата отбелязва празника Изнасяне на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се състоя тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и другите клирици в св. Литургия служи и ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден отбеляза своята 85-годишнина. О. Кръстан е дългогодишен епархийски съветник и изявен столичен свещеник, който по-късно преминава на служение в задеокеанската епархия на БПЦ. В богослужението участваха също ик. Кирил Попов, зет на о. Кръстан, свещ. Арсений Каньов, протод. Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик – Кристиан Попов.

В катедралния храм „Св. Неделя“ се пази скъпа светиня – частица от Кръста Господен, която е вградена в специално изработен кръст. За голяма духовна радост, както е положено в този ден, той беше изнесен за поклонение от всички вярващи. Духовници, певци и многоброен богомолен народ с едни уста и едно сърце се молеха и възхваляха нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос за Неговата величайша жертва на Кръста.

bpp 2810След като се причасти със св. Тайни, ставр. ик. Кръстан Вукашинов, вдъхновен от празника, се обърна към присъстващите с впечатляващо слово, в което каза: „Светия Кръст честваме днес. Той беше страшно оръдие за наказание на престъпници, но стана победно знаме и несъкрушимо оръжие срещу сатанинската злоба, срещу всичко дяволско и всичко зло и лошо, което се говори и върши на земята. […] Като честваме Кръста на Спасителя, на който Той беше невинно прикован, нека никога да не се съмняваме в Божията сила и милост. А винаги, когато чуем, че бие църковната камбана, да се осеним със светия кръст; и ако е празник и имаме възможност, да посетим светата служба. […] Господ ще чуе молитвата ни, ако тя излиза от чисто и милостиво сърце, и ще я изпълни. […] Нека да кажем: Благодарим Ти, Господи, за Твоето човеколюбие, че въпреки нашата греховност Ти не ни изоставяш сами […] Пожелавам на всички вас силата на светия Кръст Господен, който целунахме днес и с който ознаменувахме светата Литургия. Служихме и се помолихме за мир, за здраве, за добро по цялата земя; да няма раздори и войни, да няма нещастия и страдания, а само да вярваме, че за всичко добро Господ е причината: и въздухът, който дишаме, и храната, която приемаме, и слънцето, което ни топли – всичко е даром от Бога. Затова да се осланяме и уповаваме само на Неговата помощ и закрила, да се осеняваме със светия Кръст, да побеждаваме дяволските козни с кръстното знамение и да прославяме Бога, докато сме на земята, а и след това Бог да ни даде да Го славим и там, където пребъдват всички, които са на Бога угодили“.

bpp 2949В края на св. Литургия архим. Василий огласи поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит към о. Кръстан Вукашинов по повод неговата 85-годишнина. В поздравлението си Негово Светейшество нарече о. Кръстан „един от най-изявените софийски свещеници“. „С присъщите Ви християнски добродетели смирение и любов Вие до ден-днешен ревностно изпълнявате своите пастирски задължения, като достойно служите на Бога и на народа... Навсякъде, в България и в чужбина, Вие впечатлявате хората със своето благолепно свещенодействие, красиво песнопение, богата ерудиция, пламенна проповед, а също така със своята духовитост и талант на изкусен фолклорен изпълнител.

Усърдно изпросваме от Бога да дарува на Вас и Вашата домашна църква крепко здраве, бодрост, сили и нека, както казва св. Йоан Златоуст, Кръстът да бъде нашата похвала, началото на всички наши блага и цялото наше украшение!“, се казва в поздравлението на Светейшия патриарх.

Видимо развълнуван, о. Кръстан сподели: „Господ беше милостив да ме доведе и днес в храма „Св. Неделя“. Благодаря Ви за хубавите думи, които казахте за мене, грешния.

bpp 2906На Негово Светейшество и аз смея да пожелая: нека Бог чуе молитвата на всички нас да го ободрява с крепко здраве, да ни учи с благите си слова, да ни пее и да прославя Бога с великолепния си глас и чудната проповедническа благодат, която е в него, за да можем всички – и добри и лоши, и вярващи и невярващи, като чуем добрите слова на Църквата, казани от нейния първойерарх, да се трудим и да вървим към пътя на спасението, а той е през светата Църква Господня.

Много ми е драго! Щастлив се чувствам днес от това, че виждам толкова много християни, събрани в храма „Св. Неделя“.

Нека Господ бъде милостив да не забелязва дребните ни шумоления и глупави думи, когато се увлечем в някой разговор, но да помним винаги, че сме Господни. „Живеем ли, или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:8)“.

Последва поздравление към о. Кръстан от предстоятеля на катедралния храм ставр. ик. Мина Минчев, който преди повече от 30 години служи заедно с рожденика и по-късно приема неговия отговорен църковен пост.

Прозвучаха тържествени многолетствия с благослов от Негово Светейшество патр. Неофит, архим. Василий и ст. ик. Кръстан Вукашинов.

След такова духовно преживяване единствено може да се възкликне с думите на Псалмопевеца: „Ще пея (и ще служа) на моя Бог, докле съществувам“ (Пс. 103:33).

Биографична справка:

bpp 2797Ставрф. ик. Кръстан Александров Вукашинов е роден на 1 август 1934 г. в с. Железница, обл. София, в семейството на Александър и Мария Вукашинови като последно, пето дете и единствено момче. Расте като будно дете и от малък проявява своите музикални способности. Неговата майка Мария го е научила на много народни песни и му е предала първите уроци по гъдулка.

През 1950 г. постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва с отличие през 1955 г. На 3 юли с. г. се венчава за своята избраница Еленица Стоянова от същото село, а есента започва следване в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. От брака си имат две дъщери.

Завършва Духовната академия през 1959 г. и след една година военна служба на 2 април 1961 г. е ръкоположен за дякон, а 5 дни по-късно, на 7 април (Благовещение, тогава по стар стил), в храм „Св. Софѝя“ – за свещеник от Левкийския еп. Партений.

От април 1961 г. до 30 юни 1965 г. е изпратен като енорийски свещеник в с. Студена, Пернишко. От 1 юли 1965 г. до 31 декември 1979 г. е енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай Софийски“. Тук на храмовия празник 17 май 1976 г. е отличен от еп. Партений с офикията „протойерей“.

От 1978 г. до 22 ноември 1986 г. освен енорийското служение изпълнява със същата ревност и длъжността епархийски съветник при Софийската св. митрополия.

От 1 януари 1980 г. до 22 ноември 1986 г. е преместен на служение в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, като последната една година е и председател на църковното настоятелство. На храмовия празник 7 юли 1980 г. е отличен с офикията „иконом“ от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

По предложение на Акронски митр. Йосиф (Босаков) и по решение на Св. Синод на 22 ноември 1986 г. е изпратен на енорийска служба в Българската епархия в Америка, като четири и половина години е на служение в Акрон, щата Охайо, и една година в Ню-Йорк при митр. Йосиф в храм „Св. Кирил и Методий“.

По предложение на ст. ик. проф. Благой Чифлянов на 22 май 1992 г. е избран за енорийски свещеник при Македоно-българската църква „Света Троица“ в гр. Торонто, Канада. На 19 юли 1998 г., по време на епархийския събор в Торонто, е награден от Американски и Австралийски митр. Йосиф (Босаков) с офикията „ставрофорен иконом“. Това свое забележително служение сред българите зад граница, което включва не само изрядно свещенодействие, но и непринудено, с голяма любов общуване извън храма, той изпълнява до 1 април 2013 г., когато малко по-късно, на 29 май, се завръща заедно със своята съпруга в Родината.

Ставроф. ик. Кръстан Вукашинов е не само ревностен свещенослужител, но и талантлив проповедник, автор на разкази и стихотворения на църковна тематика, изкусен певец и гъдулар – изявен познавач на българския автентичен фолклор.

Бог е дарил о. Кръстан със здраво семейство. На 3 юли т. г. със своята презвитера Еленица отбелязаха 64 години от св. тайнство Венчание.

Снимки: Борис Попов

О. Кръстан със своята презвитера:

bpp 2996

Свещенникът-юбиляр със съпругата си Еленица, с дъщеря си Мария и неговия зет - прот. Кирил Попов, както и внука му - Кристиян Попов:

bpp 2996


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4fww 

Разпространяване на статията: