Мобилно меню

4.5371900826446 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (121 Votes)

6756342081 e500ded593 bНа знаковия празник, посветен на християнската просвета на роден език – 24 май, през 2005 г. заработи сайтът Двери на Православието. Създаден от млад екип под мотото „Нашата вяра – ела и виж“, Двери си поставя за цел да стане източник на християнска просвета в едно ново пространство – на интернет. За тези 14 години екипът ни премина през различни предизвикателства, но винаги се е стремял да дава честна и обективна информация. И днес усилията ни са насочени да ориентираме читателите в динамиката на църковните отношения и събития у нас и в чужбина, да насърчаваме критичното мислене и разсъдителност, особено във времето на фалшивите новини, които не пощадиха и Църквата.

Зад гърба ни са години, изпълнени с отстояване на свободата на словото, с утвърждаване на диалога като възможност за откриване на истината и на търпимостта към чуждото мнение, на откровен разговор за това, което не ни достига във вярата и в живота ни на православни християни.

Двери се оказа предизвикателство за почитателите на онази църковна журналистика, която си поставя за цел да гали слуха, която избягва всякакви проблемни точки, която създава паралелна безпроблемна реалност, но от която няма никаква полза, защото тя е само виртуална.

През изминалите 14 години екипът на Двери отстоява виждането, че само ясното и честно поставяне на въпросите, които тревожат църковно общество, ще доведат до намирането на решения, ще възпитат будна църковна общност, която без страх ще търси Божията правда, а не правдата на този или онзи. Такива промени в нагласите и мисленето на нашето църковно общество вече започват да се забелязват, но е ясно, че процесът ще бъде продължителен. Той изисква не само търпение, а и съзнание за това, че за търсенето и отстояването на истината в света са нужни постоянни усилия и трудове. Но имаме уверението на Иисус Христос: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“.

Ние вярваме в това. Вярвайте и вие!

Честит празник!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u43ra 

Разпространяване на статията: