Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (45 Votes)

2019 04 15 1235Тази седмица излезе от печат книгата Празничен миней – Светийски служби. Тя е последна от поредицата богослужебни книги на български език, издадени от Одранишкия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“. В нея са включени богослужебните последования на 20 светци. Освен службите на едни от най-почитаните имена в православния свят – св. Василий Велики, св. прор. Илия, св. Йоан Рилски, св. Димитър Солунски, св. Николай Мирликийски и др., са добавени службите на четирима български светци: св. Йоаким, патриарх Търновски, св. цар Петър, св. Сергий Къпински и св. Тривелий (хан Тервел), които не са имали досега богослужебна прослава.

В изданието е включен е и т. нар. „акатистен“ канон на Пресвета Богородица от Йосиф Песнописец, който може да се чете като първи (Богородичен) канон на утринната, преди канона на съответния светец за деня.

Богослужебните последования са преведени от съответните оригинални езици. Службите на св. Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, св. Параскева-Петка и св. Злата Мъгленска са превод от църковнославянски език, а останалите – от гръцки. При превода на част от гръцките служби са използвани и техните църковнославянски версии. Смята се, че на места те са по-достоверни и автентични от гръцките, защото при превода им навремето са използвани по-ранни и надеждни гръцки ръкописи в сравнение със сегашните гръцки преводи.

Всички служби са съобразени с богослужебната практика на БПЦ. Издателите се надяват книгата да е положителен принос към това, богослужебният език у нас да стане по-разбираем за богомолците и те да участват в богослужбите с ум и сърце.

Цената на книгата е 15 лв. Тя може да бъде намерена в книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ или поръчана на тел: 0888658097 – Латинка.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udr66 

Разпространяване на статията: