Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

011На 12 април в Историческия музей в гр. Русе се състоя официалното представяне на документалния сборник Търсен от хората, следен от властта, посветен на блаженопочившия Проватски еп. Антоний (1915-2002 г.). Събитието беше открито с встъпително слово на Русенския митр. Наум. В него той представи накратко личността на приснопаметния архиерей и мотивите си да подкрепи издаването на сборника. „В края на 2015 г. се изпълниха 100 години от рождението на блаженопочившия Проватски еп. Антоний, прекарал последното десетилетие от своя земен път в престолния ни гр. Русе, която годишнина беше станала и повод за нашето решение Русенска св. митрополия да инициира направата на подобаваща книга за живота и служението на този многозаслужил български архиерей.

И до днес мнозина наши клирици и съграждани възпоменават с умиление светлото присъствие и отеческите наставления на христолюбивия духовен старец, който въпреки напредналата си възраст не пропускаше да служи или да се помоли в скъпия на сърцето му русенски храм „Св. Николай Мирликийски“, където предпочиташе да проповядва Христовите повели или просто да побеседва с вярващите.

Църковното служение на дядо Антоний беше осеяно с различни изпитания и тревоги, но той посрещаше с търпение и мъдрост всяко предизвикателство, знаейки, че така Бог калява неговото монашеско послушание и смирение.

Макар и ненатрапчив по натура, владиката остави значима следа в летописа на Българската православна църква, запомнен със своята ревностна вяра, благочестие и пламенен патриотизъм.

Еп. Антоний беше ембематичен архипастир, но същевременно се открояваше и като един дълбоко емоционален човек, приемащ чистосърдечно всичко и всички, заради която своя откровеност обаче често пъти беше нараняван и разочарован. Въпреки това обаче житейската мъдрост у него надделяваше и той с ясно съзнание и решителност можеше да прости или да поиска прошка“.

След митр. Наум изказвания направиха и другите участници в делото по събиране и представяне на сведения и документи за живота и делото на еп. Антоний: Стефка Маринова, началник-отдел в Държавен архив – Русе, Светлана Кръстева, началник-отдел в Държавен архив – Видин, ставроф. ик. Йордан Василев от Карлово и ставроф. ик. Стефан Стефанов от Русе.

DSC 0146Обзорно представяне на изданието беше направено от историка Момчил Методиев, който запозна присъстващите с живота и служението на покойния еп. Антоний, разказвайки за съдържанието на сборника и публикуваните в него документи.

Гости на официалното представяне бяха още Тивериополски еп. Тихон, Ивелина Димитрова, директор на Дирекция Регионален държавен архив – Велико Търново, Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив, както и много духовници и граждани от гр. Русе и страната.

Книгата Търсен от хората, следен от властта ще може да бъде закупена от желаещите онлайн или на място в София, книжарница „Български книжици“, ул. „Аксаков“ № 10, както и в Музея на Русенска митрополия в гр. Русе, пл. „Св. Троица“ № 9.56980825 1845444728890398 760760444674637824 n

На следващия ден, когато се изпълниха точно 17 години от блажената кончина на Проватски еп. Антоний († 2002 г.), в храм „Св. Николай Мирликийски“ в Русе беше отслужена заупокойна св. Литургия от Тивериополски еп. Тихон при молитвено присъствие на Русенския митр. Наум. С еп. Тихон съслужиха о. С. Стефанов, председател на храма, о. Йордан Василев и д. Орлин Янчев. След богослужението беше извършена и панихида за приснопаметния архиерей, която възглави митр. Наум в съслужение с еп. Тихон и служилите клирици. Митрополитът произнесе кратко слово, в което припомни на християните за родолюбивото и себеотдадено служение на еп. Антоний, както и за множеството добрини, с които той е останал в сърцата на своите признателни духовни чада.

Снимки: Атанас Димитров

Стефка Маринова, началник отдел в Държавен архив – Русе:

DSC 0126

Ставр. ик. Йордан Василев от Карлово, духовно чедо на еп. Антоний, сподели спомени за своя наставник във вярата:

DSC 0191

Ставр. ик. Стефан Стефанов от Русе:

DSC 0191

Д-р Момчил Методиев представя книгата за еп. Антоний:

DSC 0191

DSC 0101

Митр. Наум с участниците в съставянето на сборника на посещение в Басарбовския манастир:

DSC 0191


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udrw9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата