Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

korica 1Fb 2018В дните преди празника Рождество Христово излязоха от печат новите броеве на списанията Камбанка и Амвон, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

В детско списание Камбанка са публикувани разкази и приказки, посветени и вдъхновени от празника Рождество Христово. Представено е житието на св. Йоан Дамаскин в картинки, разказ за иконата на св. Богородица – Троеручица, както и евангелското повествование за излекуването от Христос на 10-те прокажени.

Към малките читатели са отправени предизвикателства: сами да приготвят шоколадови бисквитени квадратчета, да изработят снежен човек от памук, чрез лабиринт да намерят пътя на монаха, пренесъл копието на иконата „Св. Богородица – Троеручица“ от Света гора – Атон до Троянския манастир. От рубриката „Знаете ли, че?“ любознателните деца ще разберат повече за даровете на влъхвите, а в „Светли имена“ ще се запознаят с живота и делото на Стилиян Чилингиров. В рубриката „Децата питат“ ще получат отговор на въпроса: какво означава Евангелие? На страниците на списанието могат и да научат текста на тропара на Рождество Христово. В изданието ги очаква още оцветяване на картинки, решаване на кръстословица, интересни мисловни задачи, откриване на разлики и занимателни игри.

amvon 3 2018 ena final KORICI 1В Рождественския брой на списание Амвон пък читателите ще могат да прочетат следните статии: „Безпокойството. Какво го причинява и как се лекува“, „Цигарата на монаха“, „Недолюбваните деца“, „Може ли бездетният брак да бъде християнски“, „Четири истории за чашата и Божият промисъл“, „Как светиите са получавали образование“, „От джудже до гигант“, „Нима в рая няма да ни омръзне да обичаме“, „За простите неща“, „Един Ноев ковчег в манастира „Св. Параскева“ или за отношението ни към безгласните твари“, „Пет истории за пастирската любов“, „Празните мисли изтощават душата“, „Откровението на св. Петка“ и др.

В рубриката „Култура и изкуство“ е поместено интервю с архим. Никодим (Каварнос). Повечето от статиите са преведени от екипа на списанието от гръцки, руски и английски език, а останалите са дело на български автори.

Списанията се издават с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан от енорията при храм „Св. Атанасий“, гр. Варна, и се разпространяват безплатно.

На 25 декември, след празничната св. Литургия, от 11 ч. ще започне Рождественското тържество в храм „Св. Атанасий“. По традиция децата от школата по актьорско майсторство и неделното училище ще представят подготвена от тях програма. След това детски хор „Ангели“ и църковният камерен хор ще изпълнят рождественски песнопения. С подбрани песни, посветени на празника, ще отправят своя поздрав към миряните и децата от вокална формация „Бънджи сингърс“. За участниците в тържеството църковното настоятелство е подготвило изненади.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6yxp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.