Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC 5874Днес в Народното събрание за втора поредна година беше открита благотворителна изложба на детски рисунки, средствата от която ще бъдат дарени за закупуването на медицинска апаратура. Кампанията „Деца рисуват за деца“ се организира от Културно-просветния отдел на Св. Синод. Тя дава възможност да бъдат закупени творбите-лауреати на синодния конкурс „Възкресение Христово“, а събраните средства ще се дарят на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При откриването на изложбата Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, заяви, че трябва да се подкрепят усилията на малките, които чрез изкуството дават своята лепта в подкрепа на болните и страдащите. Ловчанският митр. Гавриил призова присъстващите народни представители да се включат в кампанията, като засвидетелстват своята съпричастност към болните деца. Митрополитът сравни благотворителната акция с един малък дар към идващото Рождество на Спасителя, по подобие на даровете на тримата влъхви: „Днес ние искаме също да Му поднесем нещо малко, а именно – дара на милосърдието. Благодарение на това, което правим с огромната помощ на Народното събрание и на г-н Красимир Велчев, се стараем да научим децата на милосърдие, любов към другите деца, които са също като тях, но безпомощни, а пък на болните деца да вдъхнем вярата, че не са сами и има други, които мислят за тях, които се трудят и се молят за тяхното оздравяване“.

Благодарствени думи към организаторите на изложбата изпрати и колективът на детската клиника в ИСУЛ, под ръководството на проф. Добрин Константинов. Те благодариха за емоционалната подкрепа към съдбата на тези онеправдани деца и родители, както и на православните духовници, които редовно гостуват в клиниката и подкрепят болните деца. Със събраните средства ще бъде закупена физио-терапевтична апаратура, съобщиха също от болницата, но за децата е много по-важна личната подкрепа и насърчение, за да се съхрани тяхното душевно здраве и социална активност. „Вече 28 години работя с онкоболни деца, – се казва в приветствието на проф. Константинов, – затова бих искал да говоря не за състрадание, а за нуждата от подкрепа и любов. Ще си позволя да цитирам думите от Първото послание на св. апостол Павел към коринтяни: Любовта е дълготърпелива, милостива, тя не завижда, тя не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не мисли зло, не се радва на неправда, а се радва заедно с истината... Защото от тези три – вярата, надеждата и любовта, най-голяма е любовта. И бих искал да завърша с един разказ от Хасидим: Един равин попитал своите ученици: кога нощта ще стане ден? Учениците давали различни отговори, а равинът накрая отговорил: Нощта ще стане ден, когато погледнеш в лицето на един човек и откриеш, че той е твой брат“.

Изложбата е представена в Клуба на народния представител в парламента. Тя може да бъде посещавана и от външни лица.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6fr4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.