Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Boyana church 3В навечерието на Рождество Христово в Боянската църква, известна като един от изцяло запазените паметници на източноевропейското средновековно изкуство, бяха направени подобрения в интериора. Те са част от първия етап от заплануваните подобрения и включват подмяна на осветлението в трите части на църквата. Сега уникалните стенописи от 1259 г. могат да се видят до най-малкия детайл, се казва в съобщение от Националния исторически музей (НИМ).

В средновековната част на храма, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.

Паркът в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

Boyana church 2„Новите открития, както и находките от спасителните археологически проучвания, направени през лятото от специалисти на НИМ, дават основание да бъде продължено изследването на терена около Боянската църква“, каза д-р Калин Кирилов, завеждащ филиал „Боянска църква“ на НИМ.

Изследването на най-посещавания архитектурен паметник в България ще продължи.

Boyana church 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6yxk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.