Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

otec PavelНа 30 октомври вечерта е починал братът на Бачковската св. обител архим. Павел (в мире – Желязко Тенев).

Роден на 20.12.1933 г. в с. Трояново, Старозагорски окръг, по-голямата част от живота си той посвещава на Софийската духовна семинария, където преподава повече от 40 години. Г-н Желязко Тенев е незабравим учител за цели поколения семинаристи, които учи на дисциплина и отдаденост на старозаветната наука. Самоотвержените му усилия са продиктувани от любовта му към Църквата, на която ще служат неговите ученици и бъдещи духовници на БПЦ. Самият той строг към себе си, живеещ аскетично и дисциплинирано, на същото учи и семинаристите – да са взискателни към себе си и да посветят дните си в семинарията на подготовка за бъдещото си достойно служение.

Отдал живота си в служба на Църквата, Желязко Тенев не създава семейство и посвещава всичките си сили на преподавателската си и възпитателна работа.

През 2010 г. прави дългообмисляната от него стъпка – да поеме пътя на монашеството. Това се случва в Бачковската св. обител, където Желязко става монах Павел. По-късно е ръкоположен в свещенство, удостоен е и с архимандритско достойнство.

В дните на монашеското си подвизаване о. Павел се връща към заниманията си с литература и поезия и публикува някои от творбите си – тук и тук.

Опелото на архим. Павел ще бъде извършено на 2 ноември от 12 ч. в съборната църква на Бъчковския манастир.

Бог да го прости!

Повече за жизнения път на о. Павел (Тенев) – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuu9r 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.