Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

Икона1На 3 ноември вечерта в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“ ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от зографски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен обков. Вече повече от месец тя пребивава в св. обител, като в началото на ноември ще бъде осветена и донесена в София. В 17:00 ч. в събота тя ще бъде внесена с лития в църквата „Св. Кирил и Методий“, след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23 ч., с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и други столични свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит иконата на св. Георги ще остане в църквата „Св. Кирил и Методий“.

Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец св. Георги, където да се съхранява св. икона.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu9dh 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.