Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

01 5Румънският патр. Даниил е дарил на Русенския митр. Наум одеждата от мощите на св. Димитрий Басарбовски, която всяка година се обновява. Това е станало по време на богослужението в чест на светеца в едноименната патриаршеска катедрала в Букурещ на 27 октомври, съобщава сайтът на Русенска епархия. Митр. Наум е гостувал в румънската столица по лична покана на патр. Даниил, за да съслужи в св. Литургия по случай деня на св Димитрий Басарбовски. Владиката е бил придружаван от свещ. Кирил Синев. В богослужението, възглавено от патр. Даниил, са взели участие 40 румънски архиереи, множество свещенослужители и десет протодякони.

След отпуста на св. Литургия патр. Даниил е предал на митр. Наум свещения дар – одеждата на св. Димитрий, предназначена за Басарбовския манастир, който се намира в пределите на Русенска епархия и който е любимо място за поклонение на стотици вярващи от Румъния всяка година.

DSC 0324В документа за дарение се казва: „В знак на изключителна почит и благословение, предаваме в дар одежда, която е покривала мощите на светия преподобен Димитрий Нови, покровител на Букурещ и на патриаршеската катедрала, за новата църква на Басарбовския манастир, за духовна полза и напредък във вярата на вярващите, които ще се молят благоговейно на светия преподобен Димитрий Нови. Бог, по молитвите на светия преподобен Димитрий Нови, да благослови и възнагради труда и благоговението на всички вярващи поклонници! † ДАНИИЛ, Патриарх на Румънската православна църква“. 

Митр. Наум е благодарил на патриарха за получената драгоценна одежда и е произнесъл слово. Владиката за поредна година е гост на храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Димитрий Басарбовски“ в Букурещ. По поръчение на Св. Синод на БПЦ митр. Наум отговаря за връзките на БПЦ с Румънската православна църква.

От Русенска епархия съобщават, че  предстои да бъде уточнено кога подарената риза на св. Димитрий ще бъде пренесена тържествено в Басарбовската св. обител за постоянно съхранение.

Снимки: Сайт на Русенска митрополия

DSC 0290 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu98u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.