Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

IMG 2959В Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ на 27 октомври се проведе обучителен семинар за учителите по Религия и преподавателите в прицърковни школи. Обучението се организира от Центъра за образователни инициативи „Двери“ и беше водено от д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Педагозите бяха запознати с проекта „Празник в класната стая“, с неговата идейна основа и концепция и с технологичната схема, която следват уроците в помагалото.

Целта на обучението беше учителите да се запознаят с начина на преподаване, разработен в учебното пособие, за да могат лесно да приложат материалите в педагогическата си работа. По време на семинара участниците работиха върху съставянето на учебно-познавателни задачи за всеки от компонентите на урока. Беше отбелязана важността на създаването на проактивна педагогически подкрепяща среда, в която ученикът може да работи творчески, да бъде изследовател и откривател, да е активен участник в учебния процес.

IMG 2930Форумът даде възможност на учителите да работят заедно в приятелска и творческа атмосфера, да разработват свои идеи и да открият нови перспективи за личностно и професионално развитие.

В края на семинара участниците получиха помагалото за учителя на проекта „Празник в класната стая“. Учебните пособия за учениците – папка със седем образователни картички, те ще получат в понеделник от сградата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ 7. Те бяха отпечатани с благословението на Негово Светейшество Българския патр. Неофит и се финансират от Софийска митрополия, като част усилията на епархията да подкрепя образователното дело в нея.

Проектът „Празник в класната стая“ е съвместна инициатива на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейската епархия. Той е фокусиран върху училищната празничност и предлага модел за запознаване на учениците от началния етап с големите празници, тяхната християнска основа и добродетелите, залегнали в тях. Проектът включва конкретни идеи за отбелязване на празници в училищна среда с цел укрепване на общността на класа и училището. Към урока за всеки празник има образователна карта, по която учениците работят и изработват различни продукти – книжка на будителя, поздравителна картичка, 3D-пъзел и т. н.

Проектът стартира с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и първоначално беше предназначен за българските училища в чужбина, но заради интереса към него, пилотно се въвежда и в страната. Материалите по проекта бяха изработени с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“ към МС.

IMG 2939IMG 2939IMG 2939


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu9w9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.