Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2018 10 14 2049Преди два дни парламентът прие набързо на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, без депутатите да се съобразят със становищата на религиозните общности у нас, това заяви в студиото на БНТ-1 в предаването „Денят започва“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. Той посочи, че Св. Синод на БПЦ още лятото е дал в деловодството на Парламента подробна обосновка на неприемливите за архиереите законови положения, предложени от авторите на текста (тук и тук). Свои възражения са дали и другите вероизповедания у нас. Въпреки разговорите между митрополитите и представители на правителството, законът се приема, без да се отразят исканите промени, каза архиереят.

В разговора в студиото на БНТ-1 митр. Антоний подчерта, че главният въпрос, който тревожи църквата, не е размерът на субсидията за БПЦ, а законовите промени, целящи контрол и отчет на средствата на църквата. Според Св. Синод, така се нарушава автономността на църквата и в други времена, различни от днешните, може враждебни на БПЦ сили да използват това в неин ущърб. „Днес ние сме в много добри отношения с управляващите, но не е ясно какво ще стане в бъдеще и дали този закон няма да бъде използван срещу църквата“, заяви митр. Антоний.

Новият закон предвижда БПЦ и всички вероизповедания да дават отчет пред Сметната палата за финансовото си състояние и източниците си на финансиране, както другите институции в страната. Според митр. Антоний църквата не може да оповестява имената на дарителите си, тъй като дарителството е много личен акт. Това разбиране се застъпва и в становището на Св. Синод относно предложените промени. След срещата на премиера Б. Борисов с архиереите в сградата на Св. Синод в началото на месеца той заяви, че държавата ще изисква отчет само върху отпуснатите от нея средства, а не върху всички финанси на църквата.

Водещият на предаването Георги Любенов попита дали непрозрачността на финансите на църквата не засилва недоверието на обществото към нея и нейните служители.

Митр. Антоний посочи,че вярващите хора, които познават устройството на Църквата, не се нуждаят от прозрачност за изразходването на средствата. Според него, редовните миряни могат да се досетят за финансовото управление на енорийския си храм по интериора му и по грижата на енорийския свещеник за него. Владиката подчерта, че църквата има не само приходи, но и разходи и тя постоянно прави инвестиции чрез ремонти на сградния си фонд.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwry3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.