Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_54.gifЛовчанският владика Гавриил освети черквата "Св. Димитрий Солунски Чудотворец" в ловешкото с. Хлевене днес, 4 май. В дълголетната история на селището с 420 жители това е първото построено православно светилище. Градежът му е върху църковен имот и струва около 40 000 лв. Парите са събрани основно от столични дарители бизнесмени с корени от Хлевене като Николай Ненков, Цецо Томчев, Ива и Таня Вълови, и др. В новопостроения храм е вградена колона, взета от оброчище край родното място на именитата българска актриса Кунка Баева (1922-2007).


Според кмета социалист Лачо Йорданов до днес Хлевене опитвало на три пъти опити да си построи своя черква, всеки път обаче след първата копка строежът бил изоставян по различни причини. През 60-те години на 20 в. селото дори закупило строителните материали, но тогавашната власт спряла начинанието с мотива, че черквата ще е точно срещу местното училище, а това щяло да е лошо за тогавашното идеологическо възпитание на подрастващото поколение. Закупените вече тухли били препратени за застрояването на ТКЗС-то. През 1992 г. кооперацията била осъдена за присвояването. За градежа на "Св. Димитрий" тя дала 2000 лв.

В момента в Хлевене кметът Йорданов отремонтира и обновява двата гробищни парка - българското и турското. Инициативата ще струва общо 30 хил.лв. От тях 10 000 лв. вече са вложени.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3384x 

Разпространяване на статията: