Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
След рекордните шест ръкоположения в рамките на пет дена, когато даде благодатни степени на свещенството на трима дякона, двама свещеника и един йеромонах, тази събота и неделя Знеполски еп. Йоан посети две енории извън София: на Земен и на Драгичево. Новият софийски викарий редовно посещава селски и отдалечени от столицата енории, за които посещението на архиерей е рядка и голяма радост.
На връх празника Сретение Господне той отслужи св. литургия в енорийската църква "Св. Йоан Богослов" на гр. Земен заедно с протосингела архим. Григорий, архиерейския наместник на Радомир икон. Иван Плочарски и енорийския свещеник в града икон. Димитър Миланов.

Архиереят освети и новоизрисуваните стенописи в градския храм, създадени от две художнички-иконописки, известни в Благоевградска област. Ктитори на стенописите са семейство Екатерина и Христо Райкови.

Интересна е традицията с църковния празник в Земен. Световно известният със стенописите си храм на Земенския манастир (от 11 в., на 1 км от града) всъщност е посветен също на св. Йоан Богослов. Но той е паметник на културата и там се служи само 1-2 пъти в годината. А навремето в селото (сега град от 1974 г.) хората са издигнали по-нов храм пак в чест на светия евангелист Йоан Богослов. Но поради чудесно избавление на населението от чума, която върлувала по оня край и изтребвала децата, хората създали традиция да се прави голям празник в чест на Христовото Сретение, като се приготвя и носи коливо в храма. Днес повечето от хората в Земен дори не знаят, че църквата им се казва "Св. Йоан Богослов", като си мислят, че е "Сретение Господне", споделиха свещеници.

В днешния неделен ден еп. Йоан отслужи св. литургия в църквата "Успение Богородично" на пернишкото село Драгичево, разположено от двете страни на пътя София-Перник. Заедно с архиерея служиха протосингелът, енорийският свещеник Стоян Димитров, йеромонах Пахомий, игумен на Дивотинския манастир "Св. Троица", прот. Кирил Дидов, председател на столичния храм "Св. Петър и Павел", свещеници и дякони от София.

Храмът и днес беше изпълнен с богомолци, както и с много деца от неделното училище на о. Стоян в с. Драгичево. Всички те бяха дошли със смирението и вярата на Закхей да приемат Господ в сърцата и душите си.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336yx 

Разпространяване на статията: