Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_30.jpgХрамовият комплекс на църквата “Света Троица” в Банско включва самата църква “Света Троица”, малкия храм "Преп. Паисий Хилендарски" и часовниковата камбанария. Всички тези постройки обединяват един от най-старите храмови комплекси в Банско и в Югозападна България. Отец Георги от църквата “Света Троица” заяви, че като архитектурен тип тя представлява трикорабна псевдобазилика, като “Света Троица” е една от най-големите в страната и е завършена и осветена през 1835 г. със съдействието на търговци и общественици. Стенописите в църквата са дело на представители на Дебърската школа. “Иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Малерови”, разказа отец Петър.

На не повече от 30 м е разположена камбанарията с часовник  с два циферблата. “Часовникът вече 150 г. отмерва времето. Четирите камбани са дело на известните братя Валеганови, които са се преселили в Банско по време на турското робство, и до ден днешен тяхната леярна съществува”, посочи още отец Петър. От самото си построяване по време на робството църквата е била най-голямото духовно средище за жителите на град Банско. Именно в църквата “Света Троица” на 5 октомври 1912 г. е провъзгласена независимостта на Банско, припомни отецът. Банскалии са съумели да запазят храма с дарения за поддръжка и благоустрояване, допълни отец Петър. С помощта на кмета на общината Александър Краваров ще бъдат подновени стенописите на църквата от 1956 г., които към този момент са унищожени.

Интересното е, че на вратата на църквата отстрани на християнския кръст има изобразени два полумесеца. “Точно затова османската власт е позволила на банскалии да изградят църква с невиждани за времето си размери”, разказа отец Петър. В миналото църквата е имала специфична наредба, като мъжете са били разделени от жените.

Днес храмът представлява интерес и за многобройните туристи на Банско. “Няма човек, който да е минал през Банско, и да не е дошъл да види "Света Троица”, каза в заключение отец Петър.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336ya 

Разпространяване на статията: