Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
dx300_343224.jpgНа 2 юни започва 15-ото издание на "Варненско лято". Международният театрален фестивал във Варна натрупа авторитет и с възможността, която дава на зрителите да се докоснат до някои от световните театрални образци. Тази година чуждите спектакли са пет. Събитието на фестивала е най-новата продукция на режисьора Питър Брук "Великият инквизитор".

С театралните си опити в средата на ХХ век Брук се превърна приживе в институция. Неговите експерименти се простират от 11-часови представления ("Махабхарата") до камерни 80-минутни оперни спектакли ("Кармен"), а определението му за театрално действие, за което са необходими само едно празно пространство, в което някой преминава, а друг го наблюдава, влиза в историята на театъра.

"Великият инквизитор" е с участието на Брус Майерс, негов дългогодишен актьор и едно от големите имена на английския театър. Спектакълът е конструиран върху една от ключовите глави на романа на Достоевски "Братя Карамазови", в която се разгръща основният дебат за християнската религия, за свободата и човешката природа, властта и вярата. Сред празното пространство на сцената е разположена платформа, която Брус Майерс обиграва пред непрекъснато наблюдаващия го отстрани поглед на мълчаливия слушател, преминавайки от образа на жертвата до този на чудовището.

На 5 и 6 юни спектакълът на Брук гостува в София на сцената на Малък градски театър.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3apx4 

Разпространяване на статията: