Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
gena_d.jpgОперната прима Гена Димитрова е починала тази нощ в клиника в Милано, потвърдиха от Министерството на външните работи.
Оперната изпълнителка е била в Италия на лечение, което според предварителни данние вървяло нормално, но снощи се е влошило и въпреки усилията на лекарите българката е починала.
Близките на певицата са поискали съдействие от правителството тя да бъде погребана в България, тъй като това е била нейната воля.
В момента се извършва необходимото по пренасяне тленните останки на певицата в България.
С организацията се е заело генералното ни консулство в Милано.
За случилото се веднага са били информирани президентът на страната Георги Първанов, министърът на външните работи Соломон Паси и на културата Нина Чилова.
Министър Чилова подчерта, че след разговор с близките е станало ясно, че най-рано в четвъртък ще бъдат оформени всички необходими документи, без които не би могло да се извърши транспортирането на тленните останки на Гена Димитрова.
По повод кончината на голямата българска оперна певица Гена Димитрова министърът на културата и туризма заяви, че "България осиротя. Тя загуби един голям глас, една голяма българка".
Чилова подчерта, че оперната прима Гена Димитрова направи изключително много за популяризиране на страната ни и на българската култура по света.
Поклонението в България ще се организира от Министерството на културата и туризма.
Гена Димитрова е родена в село Беглеж, Плевенско и ще остане в паметта на своите съграждани с големия си талант, с голямото си сърце и човещина. Познавачите на оперното изкуство поставят българската певица до Мария Калас и Рената Тебалди.
За 35-годишната си кариера Гена Димитрова покорява световните оперни сцени с образи, предопределени само за избрани - Турандот, Аида, Леонора, лейди Макбет.
Пяла е във всички големи оперни театри, партнирали са й най-големите имена на съвременното оперно изкуство.
През последни години примата бе изцяло посветена на развитието на българската опера.
Подпомагаше на редица млади наши оперни таланти, преподаваше и ги наставляваше по първите им стъпки на оперната сцена.

Александрина Пендачанска: "Днес можем да се поклоним и да кажем само „ Благодарим, Гена, за всичко, което ни даде. Благодарим на огромния талант и щедрото ти сърце! Благодарим ти, че беше сред нас!”...
Гена Димитрова не може да не е жива. Гена беше с такъв чудесен характер, такъв голям човек, че за мен мисълта, че вече не съществува е невероятна и безсмислена, казва Райна Кабаиванска.
Гена като човек беше с широка душа, с голямо сърце и преди всичко един безкрайно откровен човек, което за мен е едно от много големите човешки качества.
Като певица Гена беше един наистина природен феномен. Това беше някаква природна стихия. Гласът й беше грамаден и най-важното от един жанр, който днес вече не съществува.
Гена веднага се наложи и в големите световни театри, тя пое един от най-тежките репертоари.
Един от най-големите дарителски жестове на Гена Димитрова за родното й село бе финансирането на основния ремонт на местната църква “Свето Възнесение Господне”. В нейна памет днес удариха църковните камбани.

Предаде www.news.bg

Дякон Иван Иванов: За мен участието с Гена Димитрова на оперната сцена беше възможност за усещане силата на изкуството, която г-жа Димитрова успяваше да предаде от дълбочината на своето сърце, обърнато винаги към България. Вечна да бъде паметта й!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap3q 

Разпространяване на статията: