Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
orthodoks_gallery_9.jpgВ петък 10 юни в рамките на Международния фестивал за православна музика "Достойно ест" се проведе кръгла маса на тема “Традиция и съвремие в богослужебното пеене”. В дискусията за интерпретирането и традицията в съвременната православна музика участваха богослови и диригенти от 7 страни, предаде Религия.Бг.

По-нататък в новината се казва:

"Диригентът на Троицкия камерен хор (Московска област, Русия) Алексей Малий посочи, че се наблюдават опити в международен план за икуменизиране на православната църковна музика и обща тенденция към комерсиализация. Свещеник Артемий от Санкт-Петербург посочи, че интерпретирането в съвременната православна музика е въпрос на личен избор и собствено духовно усещане.

Според Летка Димовска-Полизова, основател и диригент на Женския камерен хор “Св.Злата Мъгленска” (Македония), ако хоровете изпълняват стари песнопения или нови произведения само на утвърдени композитори, пред съставите не би стоял проблемът за недопустимото новаторство.

Анна Медведева, диригент на Младежкия църковен хор “Анна” при катедралата “Св.Тройца” в град Щелково (Московска област, Русия) постави на вниманието на форума и въпроса за съществуването на православните хорове и съобщи, че в Русия се наблюдава тенденция към съкращаване на църковните хорове.

По време на кръгла маса стана ясно още, че един от въпросите, които трябва да бъде разрешен, е дали да бъде изпълнявана богослужебна музика на концерти."F1000030.jpg

Международният фестивал за православна музика «Св. Богородица - Достойно есть» в Помориe продължава до 12 юни. Близо 500 хористи от седем страни – България, Русия, Беларус, Македония, Словакия, Грузия, Сърбия и Черна гора участват във фестивала.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3apkx 

Разпространяване на статията: