Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)
Picture_037.jpgНа 6 май 2007 г. тържественият камбанен звън на новопостроения храм „Св. Георги Победоносец” възвести на множеството миряни и гости откриването на първата новоосветена църква в Бойчиновци, което се извърши от Велички епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". На същата св. литургия по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на кириарха - Видинския митрополит Дометиан, който през тези дни водеше църковна делегация в Зографския манастир на Атон, еп. Сионий отличи с офикията архимандрит йеромонах Йосиф (Иванов), който е назначен за енорийски свещеник в новопостроения храм „Св. Георги” – Бойчиновци. Архимандрит Йосиф е брат на Клисурския манастир край Вършец, бил е игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Завършил е богословие и икономика.

Тържественото освещаване на новата църква беше извършено от Велички епископ Сионий в съслужение с архим. Йосиф, свещеници и хористи-семинаристи.

На тържествената църковна служба присъстваха Ивайло Калфин, заместник министър-председател, Борислав Великов, депутат и бивш председател на Народното събрание, дарител на храма, областният управител на Монтана Тодор Върбанов, Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката, Костадин Шарков, началник-отдел ”Вероизповедания” при Министерство на правосъдието, кметът на Бойчиновци Стефчо Костадинов, множество дарители, граждани, гости.

След освещаването на храма архим. Йосиф благослови курбана за жителите и гостите  и даде своите духовни наставления към вярващите.

На празничния ден по откриването и освещаването на църквата бяха извършени първите кръщене и венчавка. От Инициативния комитет за градежа на храма бяха раздадени дарителски грамоти на всички дарители, дали своя неоценим принос и съпричастност към строежа и благоустрояването, към вътрешното оформление и функционалност.

Сред жителите и гостите остава надеждата и упованието новият храм да се превърне в духовен и обединителен център за жителите на града и околните села. 

Използвайки освещаването на храм ”Св. Георги Победоносец” Велички епископ Сионий, архимандрит Йосиф, капелан при Поправителен дом „Бойчиновци", Елена Йончева, изпълнителен директор на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода и хор от млади семинаристи на Софийската духовна семинария посетиха Поправителния дом в Бойчиновци. В затворническия параклис „Рождество Христово” беше извършено кратко молитвено последование за лишените от свобода и за всички работещи в него.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3appf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]