Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
rojenski_monastery_03.jpgРоженската света обител “влезе” в интернет. На адрес www.rozhen.net всеки, който има желание, може да влезе и да гостува виртуално в манастира. Интернет страницата е създадена от членове на “Форс Информейшън Технолоджи”, софтуерна фирма към Агенция “Фокус”. Създаването и поддръжката са безвъзмездни. Това е подаръкът на “Фокус” за най-големия празник в християнския православен свят - Великден. Сайтът на Роженския манасти бе създаден с благословението на митрополит Натанаил.

Фокус: Как дойде идеята за създаването на сайт на Роженския манастир?
Митрополит Натанаил: Отдавна искахме да направим сайт на Неврокопската света митрополия. С Божията помощ се надяваме това да стане съвсем скоро - до месец, в него ще бъде събрана информация от цялата епархия. Преди това решихме да представим някои от най-забележителните светини. Така започнахме с Роженския манастир.

Фокус:
Каква е целта на "влизането" на религията, на духовността в интернет пространството?
Митрополит Натанаил: След Своето възкресение Господ Иисус Христос казва на светите апостоли: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що Съм ви заповядал”. Целта е Словото Божие и истините на светата Православна вяра да достигнат и чрез съвременните технологии до хората. Така и ние ще сме по-близо до хората, а и те - до Светата православна църква. Ще можем да общуваме и по този начин.

Фокус:
Какво е съдържанието на сайта?
Митрополит Натанаил: На страницата на Роженския манастир има пет раздела, които са илюстрирани със снимки. В един от тях е разказана историята на манастира; има раздел, посветен на чудотворната икона на Света Богородица Портаитиса, пазена в обителта; в други два раздела са описани забележителностите в манастира и информация за реда и службите в светата Обител; в отделен раздел богомолците и вярващите ще могат да прочетат неделните слова на архимандрит Варнава, игумен на манастира.

Фокус: Предвиждате ли на сайта да има форум, чрез който читателите да могат да пишат, да задават конкретни въпроси, свързани с църквата, традициите?
Митрополит Натанаил: Предвижда се на сайта на Неврокопската света митрополия вярващите и интересуващите се от вярата да задават въпроси, свързани с богослужението, с църковните празници и всичко свързано с вярата.

Фокус:
Какво означава името на Роженския манастира?
Митрополит Натанаил: Името на манастира произлиза от неговия празник Рождество Богородично, Раждането на св. Богородица - рождение - Рожен.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cqw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]