Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
По примера на другите поместни православни църкви, БПЦ тази година изпраща цяла църковна делегация в Йерусалим, за да донесе в България благодатния огън. Това съобщиха за “Двери” от канцеларията на Св. Синод.

Делегацията включва трима митрополити - Варненския и Великопреславски Кирил, Неврокопския Натанаил, Ловчанския Гавриил, иконом Мина Минчев, предстоятел на столичния митрополитски храм “Св. Неделя”, иконом Николай Димитров, секретар на Врачанска митрополия, и йеромонах Антим, игумен на Клисурския манастир. В състава на делегацията са и двама представители на Дирекция “Вероизповедания” към МС, която осигурява логистиката на пътуването. Заплащането на чартърния полет се извършва от Св. Синод.

Благодатният огън ще бъде превозен до България с правителствения самолет “Фалкон”. Досега България не е изпращала делегация в Йерусалим, за да донесе на вярващите у нас благодатния огън.

За първи път Неврокопският митрополит Натанаил организира донасяне на благоднаия огън у нас. Това ставаше чрез духовници от Гръцката православна църква, които идваха от Солунското летище с кола до границата на пункт Кулата и оттам огънят се транспортираше до столицата и различни места на Неврокопска епархия.

В последните години митрополит Кирил отиваше лично до Йерусалим, за да донесе на православните българи божествения огън.

На снимката: Пасха 2006 г. - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на Виенското летище на път към България с благодатния огън. До него е българският свещеник във Виена ставроф. ик. Иван Петкин, който е срещнал митрополита на летището при смяната на полета и е получил от огъня за българската църква в австрийската столица.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33c48 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]