Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На днешното тържество в големия салон на Българската академия на науките проф. И. Желев предаде на декана на БФ доц. Е. Трайчев един ръкопис, съдържащ български превод на известното съчинение на проф. Глубоковски "Благовестието на св. апостол Павел по неговото съдържание и същност".

Преводът е направен през 30-те години на миналия век под ръководството на самия Глубоковски от йеродякон и после йеромонах Методий (Орфан) Жерев, учител-възпитател и после учител в СДСеминария "Св. Йоан Рилски" по това време. По неизвестни причини не е бил отпечатан. Върху ръкописа има собственоръчно написана бележка от проф. Глубоковски.

О. Методий е превеждал и други трудове на именития православен богослов. Служил е по-късно в Руската църква в София и е живял до 80-те години на 20 век. Известен е сред по-възрастното поколение християни като ревностен клирик, проведник и изповедник. Не се е ползвал с доверието на тогавашната власт и не е станал епископ.

Преди четвърт век ръкописът е спасен от претопяване от студента в Духовната академия през 80-те години Васил Цветков от гр. Пловдив, сега учител в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" и свещеник в с. Стряма, Пловдивско. Той е известен любител на старата книга.

О. Васил Цветков научил от ДвериБГ за научната сесия и изложбата в чест на проф. Глубоковски и миналата седмица предал чрез проф. Желев ръкописа като дар на факултетската библиотека заедно с три печатни книги на Глубоковски, издадени в България.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cda 

Разпространяване на статията: