Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
Тези  думи  прозвучаха  няколко  пъти  днес  в  словата по случай хиротонията на Знеполския епископ Йоан. Известен с желанието си за монашески живот, той беше призован за  администраторско служение в Църквата, заради което беше принуден да замени Кокалянския манастир със сградата на Софийска митрополия, където през последните години архимандрит Йоан беше протосингел.

Днес в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” имаше необичайно много деца. Повечето от тях бяха на млади семейства, духовни чада на архимандрит Назарий, духовен старец и на новия епископ. Тези млади хора помнят първите стъпки на епископ Йоан в монашеството, присъствали са на пострижението му, а днес бяха с него и при получаването на най-високата духовна степен. Монаси и монахини, свещеници от столицата и страната и много миряни днес казаха “Достоен!” за Знеполския епископ Йоан.
Св. Литургия, на която се извърши хиротонията, беше оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. В богослужението взеха участие високопреосвещените митрополити Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърносвски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, Пловдивски Николай, преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин и  Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод (последният беше щастлив още на следващия ден след хиротонията си да участва във възлагането на ръка на нов епископ в БПЦ!), а също така четиридесет свещеници от цялата страна и шестима дякони. Или общо 62 свещенослужители, което е своеобразен рекорд!

Отсъстваше, както и предния ден, Старозагорски Галактион, но не бяха дадени обяснения от Св. Синод, защо той не присъства и дали това означава някаква негова позиция. Заграничните митрополити отсъстват от страната през тези месеци.

Преди началото на св. литургия наречения Знеполски епископ прочете изповедание на вярата и даде епископски обети. По време на литургията след песнопението “Святий Боже” архимандрит Йоан беше отведен до олтара за извършването на хиротонията от архимандрит Сионий и дякон Иван Иванов. В ръкоположението, извършвано от Негово Светейшество патриарх Максим, участваха всички присъстващи епископи.

В края на св. Литургия Светейшият патриарх се обърна към новия епископ, като описа пред него с думите на св. ап. Павел образа на съвършения епископ: “непорочен, не високомерен, не гневлив, не пияница, не побойник, не алчен за гнусна печалба, но страннолюбив, добролюбив, целомъдър, справедлив, благочестив, въздържан,  да се държи о истинското слово, според както е научен, та да бъде силен и да наставлява в здравото учение и да изобличава ония, които се противят” (Тит 1: 7-9). Първойерархът на Църквата ни призова младия архиерей да бъде добро свидетелство за вярата, да се стреми винаги да бъде Божи човек и заради неговите дела хората да прославят Бога. (Целия текст на поздравлението - тук).

След това патриарх Максим връчи на Знеполския епископ Йоан жезъла, символ на епископската власт, за да пасе паството Христово, да изправя и наказва.

В отговора си на приветствието новият епископ нарече днешния ден “свещен и многозноменателен” за него. Той благодари на Негово Светейшество за грижите, наставленията и отческата любов към него през всичките години на служението му като протосингел на Софийската митрополия. Благодари на архиереите от Св. Синод за голямото доверие, което му гласуват с избора му за епископ на БПЦ. Своята синовна благодарност той отправи и към духовния си старец архимандрит Назарий, от десетилетия игумен на Кокалянския манастир край София, към своите учители в Софийската духовна семинария и Богословския факултет. Той обеща, че в служението си винаги ще се стреми да пази и преподава истините на вярата и ще служи на Църквата с всичките си сили. (Целия текст - тук).

В края на богослужението беше изпято многолетствие.

С “Многая лета” започна и краткото тържество в приемния салон на Синодната палата. “Бог да благослови нелекия път на епископското служение на новия архиерей”, каза патриарх Максим. Приветствие към Знеполския епископ Йоан отправи проф. Ив. Желев, директор на Дирекция “Вероизповедания” (текста на приветствието можете да прочетете тук). Той поднесе и картина на новия епископ, личен подарък от министър-председателя г-н Сергей Станишев. От името на проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията прочете приветствие г-жа Росица Станимирова, експерт в комисията. В него проф. Герджиков нарече избора на епископ Йоан “заслужено признание” за трудовете на младия духовник, който е изряден в служението си, чужд на светската суета и смирен, като с тези качества той може да е пример за всички духовници в епархията. Проф. Герджиков препоръча на новия епископ да събере около себе си духовни чада, които да учи и наставлява и така да последва примера на своя духовен старец архим. Назарий.

Сливенският митрополит Йоаникий поздрави новия епископ, като му припомни, че “епископското служение е мъченичество за цял живот”. Той му поднесе подарък от името на Ямболска духовна околия, родна на епископ Йоан. Министърът на отбраната г-н Веселин Близнаков, също родом от Ямбол, подари на новия архиерей картина и заяви, че винаги е готов за сътрудничество между духовенството и боголюбивото войнство.

Цветя на новия епископ бяха поднесени от името на служителите на Софийска митрополия, от свещенството на Софийска епархия, от братството на Кокалянския манастир и неговия игумен архимандрит Назарий.

В отговор епископ Йоан изрази своята признателност за високата чест да бъде избран за епископ на БПЦ. Той обеща да служи вярно на Бога, да се огражда със страх Божи и да не се възгордява.

В края на тържеството отново беше изпято многолетствие за новия епископ на БПЦ.

След това за официалните гости беше даде тържествен обяд с постно меню: прясна зелена салата, задушени гъби, картофена крем супа, пълнени чушки, лозови сърмички и за десерт – кадаиф.

Персоналът на Синодната палата се беше постарал аранжировката на тържествената трапеза днес да се отличава от тази на вчерашния обяд. Служителките Милка Николова, Юлия и Таня Танева вече два дни работят без почивка и без да се прибират у дома от желание всичко да бъде на ниво. “Към всеки епископ подхождаме индивидуално”, сподели готвачката Галя Кръстева и допълни, че приемът също е част от тържеството по хиротонията, който за епископите ще остане незабравим.

Вижте също: Фотоалбум от хиротонията на Знеполски епископ Йоан

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33c8y 

Разпространяване на статията: