Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
Епископ НаумНад 45 духовници взеха участие в тържествена св. Литургия в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, на която беше извършена хиротонията на Стобийския епископ Наум.

Богослужението се оглави от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. В него взеха участие високопреосвещените митрополити Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърносвски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, Пловдивски Николай (Старозагорският митрополит Галактион отсъства без да стане ясно защо, а Русенският Неофит беше след операция и само се черкува и моли в св. олтар), преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Деволски Теодосий и Маркианополски Константин, архимандритите Йоан, протосингел на Софийската митрополия, Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, Йоан, завеждащ отдел “Богослужебен” на Св. Синод, митрофорен иконом Александър Карягин, предстоятел на Руското подворие у нас, ставрофорен икономон Нелуц Опря от Румънската православна църква, свещеници от столицата и страната, четирима дякони и няколко иподякони.

Тържественото богослужение започна с вероизповедта на наречения за епископ архимандрит, който пред висшите архиереи и народа на Църквата изповяда православната си вяра и обеща да спазва повелите на Православните събори и догмати в своето епископски служение.

Хиротонията на новия епископ беше извършена в първата част на св. Литургия след изпяване на песнопението “Святий Боже”. Ръкоположението се извършва в св. олтар. Дотам архимандрит Наум беше отведен от своя събрат архимандрит Йоан и дякон Иван Иванов.  Хиротонията се извърши от Негово Светейшество патриарх Максим. Той изпроси благодатта на Св. Дух  над новия епископ. Младият архиерей получи титлата Стобийски епископ и отличителните знаци на епископската власт – сакос, омофор, енголпие и митра. При предаването им патриархът се обръщаше с въпрос към народа: “Достоен?”. Отговорът беше: “Достоен!”. След ръкоположението Стобийският епископ Наум благослови народа. Той взе участие в богослужението вече като епископ и заемаше първенстващо място след патриарха по време на първата си св. Литургия като архиерей.

Митрата (короната), която новият епископ получи, има интересна история. Тя е била подарена от Руската православна църква на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” при освещаването на храма през 1924 г. Сега Стобийският епископ Наум, който е председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, я получи при хиротонията си, но ще я носи само в този храм, чиято собственост тя остава. Енголпието на новия епископ е подарък от духовния му старец - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Максим прочете приветствие към Стобийския епископ Наум от името на Св. Синод. Светейшият патриарх връчи на младия архиерей жезъла като символ а духовната власт, символ на пастирското служение на епископа. Видимо развълнуван епископ Наум благодари на Негово Светейшество и архиереите от Св. Синод за голямото доверие към него, издигайки го в най-високата духовна степен. Той нарече днешния ден “деня на моята огнена Петдесетница”, защото получи благодатта на Св. Дух за важно и отговорно духовно служение (Целия текст - тук).

След св. Литургия в приемния салон на Синодната палата поздравленията към Стобийския епископ Наум продължиха. Там първо беше изпято многолетствие за новоръкоположения архиерей. Поздравление към епископ Наум отправи проф. Иван Желев, директор на дирекция “Вероизповедания” (текста на поздравлението можете да прочете тук).  Той му подари картина, изпратена от министър-председателя Сергей Станишев. Приветствие от името на проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, прочете експертът при комисията г-жа Росица Станимирова. В своето приветствие проф. Герджиков подчерта задоволството си от това, че Св. Синод е избрал да издигне в най-високата духовна степен млад човек с изключителни качества на духовник и администратор (Целия текст на приветствието - тук).

Епископ Наум изрази благодарността си към духовниците, подкрепяли го досега в духовното му израстване, благодари за приветствията и добрите думи към него. “Благодаря на Божията милост, която ме е водила досега!”, каза той. Младият архиерей обеща, че ще продължи за изпълнява послушанията си към Негово Светейшество патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ и ще бъде там, където Църквата има нужда от неговото служение.

Тържеството завърши с многолетствие и малка постна почерпка.

След  това за официалните гости беше даден тържествен обяд. Постното меню включваше салата от домати и краставици, супа от коприва, задушени картофи, тиквички с копър и чесън, прясно зеле, ориз със зеленчуци и за десерт – баклава, ябълки и сушени плодове (щракнете върху изображението, за да се разгъне в пълен размер).

Готвачката и другият обслужващ персонал на Синодната палата бяха подготвили с много любов и старание трапезарията така, че гостите на епископ Наум да се почувстват добре. Служителите от администрацията на Св.Синод, които са на подчинение на новия епископ, бяха дошли да го поздравят и да изразят искрената си радост от издигането му в църковната йерархия. За трите години на служението му като главен секретар епископ Наум успя да внесе работен и ведър дух в администрацията на Св. Синод и да стане добър пример на своите служители. Тези наблюдения косвено бяха изразени и в приветствието на проф. Желев към еп. Наум.

Вижте също:
Фотоалбум от хиротонията на Стобийски епископ Наум

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33c8r 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.