Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

IMG 0763С празничен концерт в столичната зала „България“ на 4 март завършиха тържествата за 140-та годишнина от Освобождението на страната. Музикалната проява беше организирана от Св. Синод на БПЦ, Софийска филхармония и Столична община и се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Сред гостите в залата бяха Старозагорският митр. Киприан, Мелнишкият еп. Герасим, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, столични свещеници и др.

Празничната програма по традиция започна с три изпълнения на прочутия смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“ с диригент доцент Димитър Димитров. Те изпяха следните песнопения: „От восток солнца до запад“ (Пс. 112:3), "Тон Деспотин ке архиереа" ("Владику и священноначальника") на Анатолий Лвов и накрая „Отче наш“ на  Николай Кедров – баща, когато цялата зала стана на крака.

След тежката програма по честването на годишнината Негово Светейшество патриарх Неофит не дойде на концерта. От негово име и от името на Св. Синод на БПЦ с кратко слово към гостите в залата се обърна митрополит Киприан.

IMG 0763

Той честити празника на Освобождението и разказа накратко за юбилейните тържества, проведени съвместно с Московския патриарх Кирил и духовници от РПЦ. Митрополит Киприан подчерта, че по време на посещението на руската делегация у нас двата народа са засвидетелствали единството на вярата и чувствата на любов и признателност, които ги свързват. Владиката отбеляза, че тържествата и съвместното общение ще продължат и в „храма на изкуството“ с концерта от „прекрасни образци на ангелогласните песнопения“.

Приветствено слово произнесе и ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Той говори за свободата, дар от Бога за човека, за да може и той да твори. Заложеният от Него стремеж за свобода стои в основата на всички усилия на поробените българи да достигнат до мечтаното Освобождение.

В концерта бяха включени изпълнения на Хора на Софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиан Попов, Софийски свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов, Смесен хор на БНР с диригент Любомира Александрова, Московски синодален хор с диригент Алексей Пузаков, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Нееднозначно беше прието от публиката изпълнението на иначе отличния Московски синодален хор, който специално поздрави българите с песента „Альоша“. Според част от зрителите думите на песента „Стоит над горою Алёша, в Болгарии русский солдат“ („Над хълма стои Альоша, в България – руски войник“), звучат предизвикателно, още повече че музикалното произведение възпява паметника не на руски, а на съветски войник в Пловдив.

Концертът завърши с изпълнения на възрожденски песни от Националния филхормоничен хор „Светослав Обретенов“, а накрая всички участници в музикалната проява изпяха заедно със зрителите песента по текст на Иван Вазов „Де е България“ и „Многая лета“ под диригентството на прот. Кирил Попов.

Московският синодален хор:

IMG 0763

Всички български участници в концерта изпълняват „Де е България“:

IMG 0763


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uayhp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.