Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

radev patr. KirilПо време на срещата си с президента Румен Радев днес Московският патриарх Кирил заяви, че си тръгва огорчен от България. Причината е, че според него властта у нас подценява ролята на Русия в освобождаването на българския народ. Подразнила го е официалната реторика по време на зарята-проверка, когато са били изказани благодарности към загиналите войници от други страни – поляци, румънци, украинци, фини, беларуси, а не на руската армия като цяло.

„Не ми е известно Полският сейм, нито Литовският да е взимал решение за начало на война с Османска Турция. Искам откровено да кажа, че ми беше трудно да слушам всички тези споменавания на други страни в освобождението на България“. Според него за освобождението на България не са воювали други народи, а това е бил „руският полк в Полша и руският полк във Финландия“.

„Ние сме извоювали историческата правда със своята кръв“, заяви патриарх Кирил. „Ако, говорейки за дружба, забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождаването на България, то думите за дружба губят смисъл“.

Според Московския патриарх той е видял истинската любов на българския народ на Шипка, където са се веели само български и руски знамена и никакви други: „... там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове“.

От своя страна Румен Радев отговори, че „уважава всяка капка кръв, пролята на българската земя. Но руската армия е била многонационална и ние уважаваме паметта на всяка нация“. Патриарх Кирил го репликира с думите: „Ние уважаваме нашата история. Там е написано, че е имало Руско-турска война, а не полско-турска или някаква друга“.

Все пак патриарх Кирил заяви, че оценява „много високо ролята на президента за недопускане на преиначаване на истината за Освободителната война“ и е помолил да се съхранява паметта на загиналите руси и българи, независимо от политическата конюнктура. Той го определи като „интелигентен, православен и обичащ своята родина човек. Дай Боже повече такива политици в България“.

Московският патриарх изрази същото разочарование и пред медиите на летището, преди да отпътува за Русия. Той призова всички медии да отразят това негово разочарование.

След този призив новината за недоволството на Московския патриарх се оказа единствената новина за визитата му у нас, която руските медии масово отразяват.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaydh 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.