Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

В последните дни Пловдивската епархийска църква изпраща във вечността двама свои добри свещеници. Последователно отминаха при Господа, Комуто служиха през целия си трудов път, отец Александър Манчев от Пловдив, служил в църквата „Света Троица“, и отец Петко Хаджиламбрев.

отец Александър МанчевОтец Александър завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, през 1972 г., а през 1977 г. – и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. През 1981 г. е ръкоположен за свещеник от Пловдивския митрополит Варлаам. Служи последователно в храмовете „Св. Марина“, „Св. Георги“ и последно – в „Света Троица“, гр. Пловдив. По време на разкола през 1992 г., когато разколниците превземат храм „Св. Георги“, той не остава там, а е назначен в храм „Света Троица“.

О. Александър беше епархийски съветник при Пловдивски митрополит Арсений. Много музикален и изключителен познавач на църковния типик (богослужебния ред), той беше ценен от епархийското ръководство, което често ползваше неговите знания. Беше изключително кротък, винаги усмихнат, не осъждаше другите. Дори, когато в негово присъствие се е коментирал този или онзи от събратята, не взимаше участие в осъдителни разговори. Миряните го предпочитаха като изповедник или за молитви при нужди. Въпреки здравословните си проблеми той намираше време да изслуша всеки. Беше много старателен в изпълнение на богослужението, с молитвено настроена душа. За съжаление напоследък боледуваше от захарна болест, имаше и сериозни здравословни кризи. В навечерието на поста получи инсулт по време на дежурство в храма. След седмица в интензивно отделение на болницата „Св. Иван Рилски“ предаде Богу душата си на Тодоровден, 24 февруари.

Родният му брат му о. Манчо Манчев е свещеник в гр. Пазарджик, до преди няколко години дългогодишен председател на храм „Св. Богородица“.

Вчера, 25 февруари, беше опелото и погребението на о. Александър. Опелото оглави Знеполски еп. Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, а присъстваха 15-ина свещеници.

2018 02 27 1500Днес стана известна и кончината на ставрофорен иконом Петко Хаджиламбрев, един също дългогодишен свещеник на Христовата църква. Роден на 14 ноември 1945 г. в пловдивското село Куклен, той завършва Софийската духовна семинария през 1965 г. като съученик на сегашния Български патриарх Неофит, Тивериополски еп. Тихон и много други известни днес свещеници. След това завършва Духовната академия и е ръкоположен за свещеник от Пловдивския митрополит Варлаам. Служи отначало в град Първомай, след това в Пазарджишка духовна околия и от 1 март 1975 г. е назначен и започва да служи в асеновградския храм „Успение Богородично“, където остава до края на живота си. Повече от четири десетилетия той служи на Божия олтар, от които над 10 години е и архиерейски наместник на Асеновград (до 2011 г.).

Отец Петко в навечерието на Рождество Христово 2017 г., на 23 декември, получи тежък инсулт и не успя да се възстанови от него.

Неговият брат Костадин също завърши семинарията и стана свещеник в Асеновград. И синът на о. Петко, Веселин, е свещеник в този град, известен не просто с много си църкви, но и с дейния религиозен живот на гражданите си.

Опелото на о. Петко ще бъде утре, 27 февруари, вторник, от 11 ч. Ще го оглави Пловдивският митрополит Николай. Погребението ще стане в двора на църквата „Успение Богородично“.

Бог да прости Своите добри следовници и труженици на нивата на човешкото спасение – Александър йерей и Петко йерей.

Да приеме душите им във вечните жилища и да ги упокои от трудовете им!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaypw 

Разпространяване на статията: