Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
manbachkovski.jpgСпоред информация на в. Монитор от днес 6 юли, игуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис е отдал южното крило на Бачковската обител за хотел без знанието на Св. Синод. Бачковската света обител е ставропигален манастир и по тази причина е на пряко подчинение на синода.  Превръщането в хотел на тази част от най-големия и тачен манастир в Южна България вече е в ход, според публикацията на вестника.
"Чуваме и ние, че южното крило е дадено за 10 години на асеновградска фирма", обяснила една от помощничките в манастира пред репортера на вестника. Според възрастната жена, така е по-добре, отколкото сградите да се рушат.

По времето на предишния игумен Агатоникийския епископ Наум тази част от манастирския комплекс е ремонтирана главно с пари на дарители. Намеренията били да се възстанови крилото като страноприемница за вярващи и гости, но с повече удобства за тях.  За това и стаите са изпълнени сравнително луксозно и нямат общо с монашеския аскетизъм. С напредването на възрастта и на болестите при дядо Наум проектът е занемарен. Стаите и сега са необзаведени. Сградите, които предстои да се превърнат в хотел, са строени през 1834-1838 година, заедно с църквата между тях "Св. Николай". Тя е изписана от Захари Зограф и тук е един от известните негови автопортрети, а върху западната фасада са изографисани едни от най-сполучливите сцени от Страшния съд.

Бачковската обител и сега предлага подслон за всеки пристъпилите прага му. В  стаите със санитарен възел цената на легло е 15 лева. В общите спални, нощувката е 7 и 3 лева. Задължително за гостите е да спазват благоприличие. А вратите на манастира се затварят за всички в 9 часа. Сигурно е, че това няма да се спазва в южното крило. То е със самостоятелен вход и възможности за заведения под огромния чердак.

В същото време тече спор между ръководството на манастира и собствениците на кръчми около него, но не за затварянето им, което грози манастирската атмосфера, а за това, чия собственост е земята, върху която са построени кръчмите и кому да се плаща наем.

"Какъв манастир станахме - с имоти и без монаси. Имоти могат ли да се молят?", каза възрастен монах, разсъждавайки за случващото се.

Източници: в. "Монитор", в. "Стандарт"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qyq 

Разпространяване на статията: