Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

1516698325Осем български митрополити се включиха днес в обществената дискусия, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в аулата на Софийския университет. Това бяха Великотърновският митр. Григорий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Неврокопският Серафим, Варненският Йоан, Старозагорският Киприан и Врачанският Григорий. Становището на Св. Синод относно Конвенцията бе прочетено от митрополит Киприан. Според българските архиереи Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана от Народното събрание заради съдържащите се в нея нови правни понятия „джендър“, „социален пол“, „нестереотипни роли на пола“, които ще внесат в българското законодателство и общество идеология, според която човек може сам да определя своята полова идентичност. Според тази нова идеология, която се опитва да си прокара път в българското законодателство, биологичният пол няма значение за човешката идентичност, а представлява диктатура на природата над човека. Това отрича основната библейска мъдрост: и сътвори Бог човека по свой образ, като мъж и жена ги сътвори

Срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция по същите причини се обяви и Римокатолическата църква у нас. „Документът е правна основа за идеологическа и културна революция, която се заключава в предефиниране на понятието пол“ – заяви Богдан Пенев, съветник към епископската конференция на Римокатолическата църква у нас. Той бе категоричен, че конвенцията позволява децата да се образоват, без да се взема мнението на родителите, както и на религиозните общности, към които принадлежат тези семейства. „Прави се опит за нов обществен ред, в който държавата заема мястото на семейството“, смята Богдан Пенев.

От римокатолическата благотворителна организация „Каритас“ коментираха, че насилието над жени е огромен проблем и тази конвенцията дава много добри мерки и вменява отговорност на държавата, но като организация здраво стъпила на християнските принципи, те застават твърдо зад становището на Римокатолическата църква. В цялата конвенция семейството се третира в негативен план, отбелязаха от организацията и поискаха да се постигне консенсус около мерките срещу насилието, защото ратифицирането на конвенцията няма да реши проблема.

В аулата на университета са се събрали около 400 души, между които дипломати, политици, депутати, представители на неправителствения сектор. В залата е н. п. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас. На дискусията са министърът на правосъдието Цецка Цачева, омбудсманът Мая Манолова и народни представители от БСП и ГЕРБ. По регламент изказванията продължават 4 минути.

Дискусията продължава и в момента, като за изказване са се записали 150 души. Дебатът ще продължи до 15:30 ч.

Снимка: Епицентър


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uahk3 

Разпространяване на статията: