Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (50 Votes)

2017 09 03 0835Едно от най-красивите издания на „Двери“ през изминалата година беше сборникът Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Той излезе с благословението на Св. Синод на БПЦ и е плод на общите усилия на авторския екип, Рилската св. обител и две митрополии – Варненска и Западноевропейска.

Албумът се продава в църковните книжарници в столицата и в „Български книжици“ (до Кристал) на цена от 30 лв. Сборникът може да бъде закупен и в Рилския манастир.

В навечерието на Рождественските празници предлагаме на нашите читатели в цялата страна възможността да си поръчат албума онлайн с 30% отстъпка от редовната цена. Адрес за поръчки: redaktori@dveribg.net

Информация за албума

Сборникът с 21 икони от Рилската обител не само ще позволи на читателя да се докосне до вековното иконно богатство на най-красивия български манастир, но и ще го направи съпричастен на православния духовен опит за Бога и човека. Разказите, които съпътстват всяка икона, въвеждат в света на символите, използвани от иконописците през вековете. Всеки цвят и детайл стават част от големия Разказ за срещата на Бога и човека. Когато усвоим техния език, разбираме, че свещените изображения наистина говорят – всеки лик на светец е свидетелство за човека, станал бог по благодат.

Св. Богородица, св. Йоан Кръстител, св. Георги, св. Йоан Рилски, апостолите Петър и Павел, св. Николай, светите братя Кирил и Методий, св. Петка и св. патриарх Евтимий са образите на светците, включени в албума. Днес те се намират в Иконната галерия на манастира и са били създадени за храма „Успение Богородично“ в метоха Пчелино. Рисувани са от представители на Самоковската школа и са най-ранните възрожденски икони в Рилския манастир, изработени през 1784 и 1789 г.

Св. НиколайИконата на св. Николай Мирликийски е едно от най-красивите изображения на светци в манастира – тя е била част от стенописите на старата манастирска църква, разрушена в 19 век. Може да бъде видяна в Църковно-историческия музей на обителта.

Три от иконите – на светите братя Кирил и Методий, св. Петка и св. патриарх Евтимий, са най-късните образци на иконографското изкуство, създадени на територията на Рилския манастир. Техен художник е руският йеромонах-иконописец Николай Шелехов (1912-1981), който в периода 1953-1960 г. се подвизава в св. обител и създава иконографско ателие. Работи и в Сърбия, Германия и Канада. Специално за Рилския манастир Шелехов рисува поредица от икони на български светци, както и голяма икона на Всички български светци (Вси светии), съхранявани в параклиса на игуменарната на св. обител.

2017 09 03 083999Единадесет от иконите в албума изобразяват най-големите празници на Църквата през годината, разказващи за спасителното дело на Господ Иисус Христос – от Рождество Христово до Великден, Възнесение и Петдесетница. Тези икони се публикуват за първи път – в момента те са разположени на празничния ред на иконостаса на южния параклис „Св. Йоан Рилски“ в централния манастирски храм. Реставрирани са миналата година и възкръсват след повече от век в цялата свежест на своите цветове.

Описателните текстове към тези икони представляват един истински кратък, но наситен със съдържание обзор на цялото догматично учение на Православната църква.

Разчитайки символиката на всеки изобразен празник, читателят започва да възприема иконата много по-цялостно, тя въздейства не само чрез естетиката на изобразителното изкуство, но и чрез динамичния разказ за смисъла на всяко събитие от живота на Христос. Празничните икони разказват какво се е случило, но и защо, каква е връзката с останалите свещени събития и, в крайна сметка, как всичко това има отношение към нас.

Особено полезен ще бъде албумът за курсистите в църковните школи по иконопис, както и за всички интересуващи се от християнското изкуство и богословие.

Албумът с иконите е голям формат (А3), а самите икони са самостоятелни, върху твърд картон, събрани в папка, която позволява лесното им изваждане и разглеждане. Описателният текст е на гърба на всяка икона.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua6u9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.