Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
митрополит ДометианНа 29 юни, денят в който Църквата чества паметта на светите първоапостоли Петър и Павел, по традиция се раздават дипломите на завършващите средното си богословско образование възпитаници на Софийската духовна семинария. По поръчение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Светия Синод на БПЦ тази година Видинският митрополит Дометиан връчи дипломите на семинаристите в София.

Митрополит Дометиан оглави празничното богослужение в семинарския храм “Св. Йоан Рилски”, в което взеха участие ректорът на семинарията архим. Сионий и ефимериите свещ. Симеон Иванов и йером. Георги.

архимандрит СионийПроповед за празника произнесе зрелостникът Трайче Попов, етнически българин от Македония, който завършва петгодишния курс на обучение с отличен успех.

От випуск 2006 г. на Софийската семинария 32 ученика завършват пълния петгодишен курс на обучение. От тях петима са етнически българи от Молдова, Македония, Албания  и Украйна - всички с отличен успех.

През тази година завършват и 22-ма курсисти от двугодишния паралелен курс, които се подготвят за свещенослужители на БПЦ, трима от тях са висшисти.

Девет са отличниците от завършващите редовния курс, а осем човека от паралелния курс завършват с успех над 5, 50. От тях с най-висок успех са: Трайче Попов, Ервис Талюри, Трайко Нестори, Цветан Стоименов, Юлиян Русев, Христо Костов, Фьодор Греджев, както и "паралелците" Иван Атанасов, завършил и двете години с пълно шест, Людмил Николаев, Неделчо Савов, Ангел Гайдаров.

В своето напътствено слово към абитуриентите митрополит Дометиан подчерта, че “апостол” означава “пратеник” и ги призова по примера на светите първоапостоли Петър и Павел и те да бъдат ревностни благовестители на Словото Божие, пратеници на Иисус Христос и на Светия Синод на БПЦ, които да просвещават православния български народ с истините на вярата.

Тъй като този ден се чества и като ден на занаятчиите, архиереят призова завършващите семинаристи, независимо дали ще изберат попрището на свещеници, монаси и учители, да не бъдат занаятчии в своето служение, а да помнят, че от утробата на майките си са призвани да бъдат служители Божии и да вършат Неговото дело.

проф. Иван ЖелевС напътствия и поздравления към зрелостниците се обърнаха и ректорът архим. Сионий и директорът на Дирекция “Вероизповедания” на МС проф. Иван Ж. Димитров (на снимката), който също е възпитаник на Софийската духовна семинария.


На завършващите бяха връчени дипломи, заверени от Министерството на образованието и науката, и подаръци - библии, юбилейният сборник за патриарх Максим и дискове с църковна музика.

Соб. инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qfc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]