Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2111 pokana newПрограмата „Подкрепа на семейството“, под мотото „Семейството е свято“ се провежда за четвърта поредна година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“, съобщава сайтът arhangel.bg. Проявата се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и с подкрепата на общ. Варна. Тя е посветена на 21 ноември – Въведение Богородично, Ден на православната християнска младеж и на християнското семейство.

Целта на програмата е да се насочи вниманието на съвременните хора, и особено на младите, към ценността на семейството. Тази година тя включва лекции и беседи по актуални теми, свързани със семейството – взаимоотношенията и любовта между мъжа и жената преди брака, бракът като отговорност, отговорното родителство, важната роля на бащата и проблемите, свързани с бащинството, и още не малко предизвикателства пред семейството в съвременния свят.

Ще чуем гледната точка на свещениците: ик. Василий Шаган и прот. Михаил Манев, на философа доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет и на богословите Борислав Аврамов и Юлия Христова, работещи с младежи от варненски  училища.

Всички лекции и беседи ще се проведат в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли“ № 9 във Варна. 

Програма:

15.11.2017 г., сряда

18:00 ч. – Бракът като отговорност – ик. Василий Шаган

Как се подготвя човек за брака, кога започва тази подготовка? Ако осъзнаем, че за Църквата бракът е тайнството на любовта, тогава възпитанието на любовта започва още от детска възраст. Бракът е отговорност – в него човек е призван да приеме живота на другия.

16.11.2017 г., четвъртък

18:00 ч. – Само за жени. Тайната на женската природа
Юлия Христова, Борислав Аврамов

Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство?

17.11.2017 г., петък

18:00 ч. – Бащата в семейството (ч. 1). Мъжът в съвременния свят
доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Възрастови особености на съвременния мъж: отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец; Социален статут на съвременния мъж в семейството: син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо; Исторически трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството.

20.11.2017 г., понеделник

18:00 ч. – Аномалии на родителската любов – ик. Василий Шаган

Родителството е много повече от това просто да имаш родени деца. Има ли граници и правила в родителството? Докъде се простират отговорностите на родителите? Не обсебваме ли волята на децата си в опит да ги опазим от света, вместо да им помогнем да се учат от грешките си?

23.11.2017 г., четвъртък

18:00 ч. – Представяне на книгата на св. Паисий Светогорец За семейния живот – въпроси и отговори – Борислав Аврамов

27.11.2017 г., понеделник

18:00 ч. – Предизвикателствата пред съвременното семейство – прот. Михаил Манев

В съвременния свят на усиленото „модернизиране“ и „либерализиране“ на обществото семейството се оказа основната жертва и най-последно в списъка на приоритетите ни. Днес се сключват все по-малко бракове, раждат се все по-малко деца и се правят все повече аборти. Какво се случва със семейството днес?

28.11.2017 г., вторник

18:00 ч. – Бащата в семейството (ч. 2) Въпроси и проблеми пред бащите и за бащинството в съвременния свят и семейство
доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Къде е мястото на бащата в съвременния свят и семейство? Каква е ролята му и какви са функциите му днес? Изчерпано ли е бащинството в съвременния свят и семейство?

Видео от събитията по програмата „Семейството е свято“ през отминалите години можете да видите на сайта на Духовно-просветния център – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua3yp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.