Мобилно меню

4.8536585365854 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (41 Votes)

333545tghhj5uПо повод наближаващия празник Въведение Богородично Центърът за образователни инициативи „Двери“ издава 3D картичка, разказваща за евангелското събитие, обявено от Българската църква за Ден на православната християнска младеж и на християнското семейство. Изданието е предназначено за учениците от началния етап. Те ще оцветяват, ще сглобяват и ще лепят елементи от играта. Чрез задачите в картичката децата ще открият кои са добродетелите, които правят семейството сплотено и щастливо.

Почетният председател на Центъра за образователни инициативи „Двери“, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, с чиято подкрепа беше отпечатана картичката, отправи приветствие по повод празника до своите епархиоти, до родителите и учителите. В него се казва, че „Бог предизбрал Мария за майка на Божия Син, но в тази свята мисия Той възложил важна роля и на нейните родители – праведните Йоаким и Анна. Техните молитви съпровождали св. Дева още от зачатието ѝ, а после в най-крехка възраст те я отвели в Божия храм, за да я поверят на Твореца на небето и земята. С това те изпълняват Божията воля за тях и остават пример за всички родители, които възпитават своите деца в дух на святост и любов“.

Митрополит Антоний посочва, че празникът Въведение Богородично е повод да се обърне внимание върху дълбоката ценностна криза на днешното българско семейство. Той отбелязва, че неслучайно именно този празник е избран от нашата Църква през 1929 г. за Ден на християнското семейство, защото „извежда на преден план ценността на съюза между мъжа и жената, на любовта, верността и вярата в Бога, която ги обединява. В семейството на Йоаким и Анна трудностите и страданията не са повод за раздяла. Техният пример ни показва, че когато Бог присъства в живота на семейството, то може да даде своя добър плод“.

Владиката се обръща към родителите, напомняйки им, че те предават своите ценности на децата си, които след това ще живеят по техния пример. „За нашите сънародници в Централна и Западна Европа православните семейни добродетели са още една връзка с Родината, затова дори далеч от бащиното огнище ние ги призоваваме да възпитават младото поколение в духа на християнските традиции“, казва митрополит Антоний.

2017 11 09 1557„Радостен съм, че за Въведение Богородично подготвихме един подарък за българските деца и техните семейства. Това е поредното ни издание, което излиза в навечерието на големите християнски празници, за да приобщи българските ученици в Родината и извън нея към православната култура. Надяваме се този подарък да донесе много радост и усмивки на деца и родители в Деня на християнското семейство“, завършва владиката.

Благодарение на спомоществователството на Западно- и Средноевропейска епархия 3D картичките ще се предоставят безплатно. За поръчки и информация: redaktori@dveribg.net и тел. 0887 964 671.

Учителите от София могат да получат картичките за Въведение Богородично на 15 ноември, сряда, от 15 до 18 ч. в Енорийския център на столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“. Храмът се намира близо до метростанциите „Младост-3“ и „Александър Малинов“. На срещата ще присъстват авторите на изданието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua36r 

Разпространяване на статията: