Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

деца1На 1 октомври, Покров Богородичен, в столичния храм „Рождество Христово“ бе поставено началото на една необичайна инициатива – детска музикална работилница по източно пеене. Могат ли малките деца да усвоят тайните на източното църковно пеене? Това е напълно възможно – убедени са ръководителите на детската школа Роси Пенева и Никола Антонов. В това вярват и родителите на близо 20-те деца, събрали се в енорийския център на храма след св. литургия в неделния ден. Отец Симеон Змейков отслужи водосвет за началото на детската школа и пожела на малките певци св. Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец, чиято памет Църквата празнува в този ден, да бдят над тях и да ги ръководят.

деца2Ръководителката на детската група Роси Пенева споделя: „Днес беше ред на малките песнопойци да открият чудния свят на източното музикално богатство. Те разбраха, че с една чертичка мелодията се вдига с една степен нагоре, а „котешката опашка“ ни оставя на същия тон; че ни-па-ву е нещо като до-ре-ми, но не съвсем и започнаха разучаването на тропара за храмовия си празник“.

Ние също се присъединяваме към техните ръководители и им желаем успех, упорство и вдъхновение в нелеката им мисия!

В храм „Рождество Христово“ вече започна работа Музикалната работилница за възрастни, чиито занятия се провеждат два пъти седмично, във вторник и четвъртък, за начинаещи и напреднали. В школата вече са се записали 60 души от различни възрасти. Повече за атмосферата и начина на работа в курса, учебните материали и уроците досега, може да научите тук.

деца3

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3rck 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата