Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (20 Votes)

mitropolia ruseОт 2 до 5 октомври в Русе ще се проведе Международен семинар на тема „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати“. Форумът се организира от Русенска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“, и се финансира от фондация „Комунитас“.

Проявата е продължение на провелия се през април 2016 г. национален семинар в Русе на тема „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи“. В рамките на семинара на русенската общественост ще бъде представен сборникът Модели на сътрудничество между Църквата, общинските власти и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017), който обобщава резултатите от миналогодишния национален семинар.

Целта на форума e да бъдат изведени и разграничени различните подходи при преподаването на предмета Религия в средните училища и при вероучителните занимания в катехизаторските курсове и неделни училища към енорийските храмове. Форумът ще даде възможност на преподаватели по Религия и катехизаторите в енорийските центрове да изложат и сравнят начина на работа с деца в училищна (светска) среда и в неделните училища към православните храмове. Във форума ще вземат участие, университетски преподаватели, директори на училища, педагози и катехизатори от страната и от други балкански страни – Румъния, Сърбия и Гърция. Българският опит в преподаването на Религия ще бъде поставен в контекста на образователните традиции на съседните ни православни страни, с които в много отношения споделяме общи проблеми и реалности.

Участниците в семинара ще представят своята работа в сферата на религиозното образование, ще наблюдават урок по религия в русенското училище „Йордан Йовков“ и ще дискутират основните цели и подход в при обучението на деца в светско и в неделно училище.

Домакин на форума ще е Русенският митрополит Наум, който ще посрещне гостите от страната и чужбина в митрополията и ще разговаря с тях за предизвикателствата в тяхната работа. Участниците в семинара ще посетят и Басарбовския манастир и ще се поклонят в новоосветената църква на св. обител.

Програма на семинара:

2 октомври (понеделник)

Пристигане на участниците.

18:00 ч. Официално откриване на семинара.

Приветствия от официалните лица.

Представяне на сборника Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017), който съдържа материали от предишния семинар, провел се в Русе (април 2016 г.), и сборника Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир, помагало за учителите.

3 октомври (вторник)

9:00 ч. Въведителни доклади:

Нормативната уредба за целите и задачите на религиозното образование в светските училища;

Очаквания, страхове и надежди на родители и учители от религиозното образование;

Създаване на положителни нагласи в българското общество към религиозното ограмотяване на учениците.

10:30 ч. Кафе пауза.

11:30 ч. Посещение и наблюдение на урок по религия в русенско училище.

15:00 ч. Коментар на уроците. Изводи.

16:30 ч. Посещение в Русенска митрополия и посещение в Басарбовския манастир

4 октомври (сряда)

9 ч. Опитът на гостите от чужбина в преподаването на религия в училище и в църковните школи.

10:30 ч. Кафе пауза.

11:00 ч. – Кръгла маса: Българският опит от преподаване на религия в училище и прицърковни школи.

13:30 ч. – Обяд.

15:00 ч. – Работа в малки групи:

  • Основни цели, задачи и методика при провеждане на религиозно образование в светско училище (предмет Религия);
  • Основни цели, задачи и методика при провеждане на религиозно образование в неделни училища;
  • Провеждане на религиозно образование като част от различни общински инициативи, детски лагери и други извънучилищни дейности.

16:30 ч. Кафе пауза.

16:45 ч. Изводи и обобщения.

18:00 ч. Закриване на семинара.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ry9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата