Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

2017 09 11 0954Със съборна св. Литургия във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ беше закрита 19-та Седмица на православната книга. В богослужението, което оглави Неврокопският митр. Серафим, взеха участие Варненският и Великопреславски митр. Йоан, Врачанският митр. Григорий, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска митрополия, духовници от епархията и гости на събитието.

В слово си в края на св. Литургия митрополит Йоан наблегна на грижата за младите хора и тяхното приобщаване към Църквата.

Различни автори и хора, занимаващи се с книгоиздаване, както и читатели на православната книга от цялата страна, се срещнаха и общуваха с радост по време на културния форум.

IMG 20170907 182340По установена от няколко години традиция гости на седмицата са и български православни автори на художествена литература. Тази година във Варна пристигнаха Теодора Димова и Деян Енев, които представиха своите книги Първият рожден ден и Гризли. В представянето на гостите Варненският и Великопреславски митр. Йоан подчерта удоволствието на четящия човек да общува не само чрез книгата, но и на живо с православните автори, с красивото слово. Участието на Теодора Димова и Деян Енев във форума още веднъж разкри многообразието и различните измерения на православната книга – от високото богословие до художествения текст, който въздейства не само на ума, но и на сърцето, който, чрез майсторството на писателя, може да предаде на обикновения човек възвишени богословски истини.

Същата вечер ик. Василий Шаган разказа впечатленията си от втория Летен младежки форум (тук), който се проведе в комплекс Камчия, близо до Варна, в началото на месеца. Свещеникът, който е инициатор и участник във форума, разказа за работата с младите хора и жаждата им за пълноценно общуване, за това каква добра почва за духовна просвета са те, но и колко такт, внимание и деликатност изисква проповедта сред тях.

2017 09 11 1001Безспорно най-запомнящият се гост на тазгодишната Седмица на православната книга беше архим. Захариас (Захару) от манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Англия. На 8 септември той говори за Евхаристията и молитвата на сърцето. Беседата на духовника предизвика огромен интерес сред варненската аудитория. След това отец Захариас отговори на въпроси от залата по духовни и църковни проблеми.

По-рано същата вечер Саратовският и Волски митр. Лонгин от Московска патриаршия представи мащабната издателска дейност на Саратовска епархия. Той подчерта, че работата с младежта е една от най-важните цели на Църквата.

Редовният и обичан гост на Седмицата на православната книга прот. Радомир Никчевич от Черна Гора говори за новите книги на издателство „Светигора“. Тъй като от миналата година до сега са излезли над 30 издания, той представи само тези, които са предназначени за най-малките читатели.

2017 09 11 1000Последната вечер от 19-то издание на Седмицата на православната книга завърши със заключителен доклад на тема „Църквата и младите“ на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. В него той набеляза главните си акценти в пастирската работа с младите.

На първо място владиката посочи, че трябва да бъде отчетена „съвременната духовна и културна ситуация, която задава контекста на израстването и формирането на младия човек. Да видим какви са онези модели на общуване и онези ценности, с които той се сблъсква още от най-ранна детска възраст и с които постепенно възраства до пълноправен член на обществото“.

В дух на критичност митрополит Йоан посочи, че вина за грешките във възпитанието на младите хора носим ние, възрастните. Затова владиката отбеляза, че „пътят към промяната на нашата младеж неизбежно започва от промяната на самите нас. Ние сме тези, които сме длъжни да зададем вярната посока и да покажем с живота и действията си, а не само на думи, че лековерно допуснатите от нашето съвремие девиации имат своята алтернатива и тази алтернатива е не друга, а тъкмо проповядваното вече трето хилядолетие от Църквата ни божествено и спасително учение на нашия Господ Иисус Христос. Не можем да очакваме и да изискваме от младия човек нищо, което първи самите ние не сме възприели и усвоили. Не можем да очакваме да видим нашата младеж да изпълва храмовете и манастирите ни, които първи ние – в нашата забрава за Бога – сме изоставили празни и пустеещи“.

IMG 20170904 181214Митрополитът подчерта, че търсената промяна не може да бъде в завръщане към модели от далечното минало, а в духовна промяна в евангелска чистота и честност, в дълбока и същностна промяна на ума и сърцето. „Онова, което прави от човека християнин, Христов воин и последовател, подражател и апостол не е външното имитиране на църковност, а вътрешната нагласа за неотклонно следване на Божията свята воля и живот в съгласие с тази воля. Казвам това, защото оглеждайки се около себе си ние уви виждаме много повече подражателство и имитация на църковен живот и много малко същинска евангелска добродетелност“, посочи владиката.

Той цитира архим. Зарахиас, че за успеха на църковната мисия днес съществуват три главни фактора: организирано енорийско богослужение, добро богословско семинарско образование и качествен манастирски живот.

Митрополитът посочи, че днешните младежи са залети от информация, сред която не могат да се ориентират, да намерят „едното потребно“ (Лука 10:42). Затова архиереят смята, че задължение на Църквата е да насочи вниманието на младите „само върху онова, което е същностно и най-важно по отношение на вярата и на живота на Църквата, а не върху второстепенното и откровено маловажното“. Според духовника не бива децата и младежите да бъда заливани с правила и забрани, а чрез грижата на Църквата да почувстват безграничната Божия любов.

С пастирски ориентирания доклад на митрополит Йоан бяха обобщени и главните акценти на тазгодишната Седмица на православната книга – мобилизиране силите на Църквата за работа с децата и младежите, които са бъдещото на нашата Църква и държава. Това включва усилията на духовниците, пастирите, преподавателите в духовните школи и Богословски факултети, на педагозите и издателите на православна литература.

Избрани доклади и изложения от 19-та Седмица на православната книга ще бъдат достъпни в пълните си текстове през следващите дни в Живо Предание.

Снимки: Сайт на Варненска и Великопреславска митрополия и Двери


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u38fu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.