Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

P8180475С тържествено богослужение беше отбелязан храмовият празник на Рилската света обител. В навечерието на Рождество Богородично в съборния манастирски храм беше отслужена празнична вечерня с петохлебие от игумена, Адрианополски епископ Евлогий. На следващия ден св. Литургия също беше предстоявана от Преосвещения игумен в съслужение с ефимерия архим. Виталий и йерод. Нектарий, както и с прот. Александър Новопашин от РПЦ. Той е председател на храм „Св. Алесксандър Невски“ в гр. Новосибирск, Русия, архиерейски наместник на духовната околия и председател на информационно-консултантския център по въпросите на сектантството, открит при храма.

Заедно с братята на св. обител в антифонното клиросно пеене участие взеха проф. Иван Желев и псалтите Петър Славов от гр. София и Даниел Цеков от гр. Сандански. Много деца със своите родители се причастиха със св. Тайни.

Подир вечернята след празника рило-манастирското братство по традиция отслужи панихида в памет на ктиторите и братята на светата обител, упокоили се от века, но оставили безценно духовно и материално наследство за идните поколения.

20170908 113132Тази година се навършват 180 г. от построяването на съборния храм на Рилския манастир, който е посветен на Рождество Богородично. Издигнат е на мястото на старата Хрельова църква между 1834 - 1837 г. Тъй като старата църква била малка по размер, това затруднявало извършването на богослужебните последования, особено в празничните дни, когато манастирът бил посещаван от голямо число поклонници. По решение на манастирското братство тя била съборена, а на нейно място бил построен днешният величествен храм. Той е направен по светогорски образец, с пет кръстовидно разположени купола. От север и юг са прибавени два параклиса, посветени на св. Николай Мирликийски и на преп. Йоан Рилски. От надпис, вграден в стената над една от арките на външния нартекс научаваме, че строител е първомайстор Павел Иванович от с. Кримин, Сисанийска епархия. Благоукрасата на храма продължила няколко десетилетия. Стенописите са дело на най-изтъкнатите български зографи от ХІХ в., между които са Димитър Христов Зограф, Захария Зограф, Димитър и Симеон Молерови и др. Иконостасът е дело на Атанас Телядур от Самоков и Петър Гарка.

През последното десетилетие по инициатива на игумана еп. Евлогий в храма се извършва сериозна реставрационна дейност. Възстановен е шадраванът от втората половина на ХІХ в. в дясната, югозападна част на външния нартекс, завършена е реставрацията на стенописите в светия олтар, както и в южния параклис "Св. Йоан Рилски". Обновен е в първоначалния му вид иконостасът от старата църква, резбован и позлатен през 1790 г., заедно с иконите на него, които днес служат за олтарна преграда на южния параклис. През 2018 г. се очаква да приключи реставрацията на стенописите в северния параклис "Св. Николай Мирликийски".

20170908 10281220170908 102812


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u36c3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.