Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2017 09 11 1000В празник за целия град се превърна освещаването на храма „Всех святих“ в Русе. За знаменателното събитие пристигнаха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов. Храмът е бил разрушен от комунистите през 1975 г. и възстановяването му се превръща за русенци в кауза, в знак за края на богоборческия период за техния град. Близо 20 години храмът се строи с дарения от целия град. Затова в словото си при освещаването на „Всех святих“ Негово Светейшество нарече 10 септември „Ден светъл и тържествен, ден на възстановената справедливост и сбъднатите надежди“. В словото си патриархът каза: „Русе отново има своя храм, посветен на всички Божии светии – храм, знаков за този обичан град и тази епархия. Храм, който с появата си ознаменува свободата на русенци, като израз на благодарността им към Всеподателя за щедро дарувания им с Освобождението нов живот. Храм, някога разрушен, днес отново възкръсва от руините и гостоприемно разтваря врати за всяка търсеща Бога душа, свидетелствайки за вечната Божия милост към всички нас“.

Патриарх Неофит, който като Русенски митрополит постави началото на възстановителния процес на храма, благодари на сегашния епархийски архирей за трудовете му църквата да бъде завършена. „Благодаря на Високопреосвещения Русенски митрополит Наум, чиято грижа направи възможното, щото положеното начало да бъде доведено до успешен край и така да бъдат увенчани молитвите, надеждите и копнежите на поколения русенци, жадували да видят отново въздигнат своя любим молитвен дом. Стореното от всички вас е ярко свидетелство за това, че Православната ни църква е жива, а съвестта ни – будна. То е жива надежда и добър залог за нашето бъдеще – не само като православна общност, но още и като народ, и като държава“.

2017 09 11 1000В ранната утрин на 10 септември митрополит Наум извърши чина на освещаване на храма „Всех Святих“. В съслужение с него бяха духовници от Русия, Румъния и България. В празничните богослужения взеха участие: Саратовският и Волски митрополит Лонгин от Московска патриаршия, архиепископът на Томи Теодосий и архиепископът на Ръмнику Вълча Варсануфий от Румънската патриаршия, епископите на БПЦ Тивериополски Тихон, Велички Сионий, Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип, представител на Московския патриарх, отец Нелуц Оприа, представител на Румънския патриарх, архим. Атанасий, протосингел на Западноевропейска епархия, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Емилиан от Доростолска епархия, прот. Милен Цветков, председател на църковното настоятелство при храма, и др.

По време на освещаването в св. Престол на новия храм бяха вградени частици от мощите на трима мъченици – св. Пантелеймон, св. Теодор Тирон и св. Терентий.

Преди началото на св. Литургия митрополит Лонгин освети осемте църковни камбани, които са дар от Московския патриарх за новопостроената русенска църква. Най-голямата камбана е с тегло 290 кг, а най-малката – 7 кг.

След това в храма беше посрещнат Българският патриарх Неофит, който взе молитвено участие в богослужението заедно с Доростолския митрополит Амвросий. На първата св. Литургия в църквата присъстваха и премиерът Бойко Борисов, Галин Григоров, областен управител на Област Русе, Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, депутати, общественици и много граждани.

В словото си в края на богослужението митрополит Наум се обърна към присъстващите и припомни историята на храма, станал жертва на комунистическото насилие. „Разрушеният Божи дом, издигнат в края на 19 век като символ на нашето духовно и политическо освобождение, с благодарност към Всеподателя за възстановената ни политическа и духовна свобода, беше безумно принесен в жертва на една атеистична идеология, поставила си за цел да изкорени вярата от българското сърце, като отнеме от българите тяхното упование в Бога – в Неговата свята воля и в Неговия благ Промисъл“.

IMG 7191В словото си митрополитът отбеляза, че комунистическият режим не успя да унищожи вярата в сърцата на нашия народ и доказателство за това е днешният празник. „Възстановеният и отново приютяващ ни храм на всички Божии светци, който отново се издига величествено, за да докаже за пореден път колко безплодно е всяко богоборчество“.

„Историята и съдбата на русенския храм „Всех Святих“ е история и съдба на всички нас – на нашия народ, на Православната ни църква и на нашата държава. История, която е белязана от възходи и падения, от възторзи и покруса, от епохи на величие и от дни на скръб. История, която познава както разрушението, така и съграждането. Радостни сме, че днес духът на разрушението и отрицанието отстъпва пред онзи порив, който въздига душите и сърцата ни нагоре – към светлината и към висините, към онова, което е Божие и е „благоугодно Богу“ (Еф. 5:10)“, каза митрополит Наум.

В заключение той пожела този храм да е „знак за новото духовно възраждане на нашия народ и стимул за всички, които се уповават на Бога и търсят Неговата свята правда. Нека в него заживее Духът на мира, истината и любовта“ (Цялото слово – тук).

DSC 0638Негово Светейшество подари на митрополит Наум възпоменателен личен дар от събитието – панагия, принадлежала на блаженопочившия Български патриарх Максим.  За храма патриарх Неофит дари ювелирна мощехранителница с частица от св. мощи на св. ап. Андрей Първозвани.

Митрополит Наум награди Негово Светейшество с почетното отличие на Русенската митрополия „Св. Димитър Басарбовски“, първа степен с грамота. Отличие „Св. Димитър Басарбовски“, втора степен, бе връчено и на Саратовския и Волски митр. Лонгин.

Митрополит Наум благодари и на министър-председателя Бойко Борисов, който съдейства за довършването на храма „Всех Святих“, и от името на клира и паството на Русенска епархия му подари икона на Иисус Христос. Премиерът Борисов дари за новия храм икона на св. цар Борис Покръстител.

След това бяха открити възпоменателните плочи, поставени на западната стена на храма, свидетелстващи за станалото събитие. По-късно за гостите на събитието беше даден тържествен обяд.

Днес в Русе се провежда научна конференция, посветена на 140-та годишнина от освобождението на града. Инициативата се провежда съвместно с Регионалния исторически музей – Русе.

Снимки: Двери и Атанас Димитров

Моменти от освещаването на храма:

IMG 7187

IMG 7199

Патриарх Неофит благославя богомолците при идването си в новия храм:

2017 09 11 1000

Дарът от премиерът Борисов:

2017 09 11 1000

Бившият кмет на Русе Божидар Йотов разказва за усилията храмът да бъде възстановен:

2017 09 11 1000

Камбаните:

2017 09 11 1000

Храмът отвън и отвъртре:

2017 09 11 1000

IMG 7178


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u38yx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.