Мобилно меню

4.8208955223881 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (67 Votes)

IMG 7149Вдъхновяваща и силно емоционална беше третата вечер от Седмицата на православната книга във Варна. Това до голяма степен се дължеше на участието на двама изтъкнати български университетски преподаватели с харизмата на проповедници – философът проф. д-р Калин Янакиев и богословът доц. д-р Мариян Стоядинов. Повечето от хората в аудиторията, напуснали отдавна академичните зали, си припомниха удоволствието от срещата с истински преподаватели – искрени в думите си, задълбочени в мислите си, отворени и посветени на слушателите си.

Доц. Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет във Велико Търново представи сборника Слова и доклади, съдържащ текстове, представяни на Седмицата на православната книга през последните 10 години. Той благодари на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за инициативата тези текстове да бъдат събрани и предоставени на читателите. Доц. Стоядинов се върна в първите години на Седмицата на православната книга, когато тя е още само мечта и инициатива на „малка група четящи хора“, които искат да споделят възторга си от срещата с православните автори и с други свои съмишленици. Той подчерта важната роля на тези хора за създаването на едно събитие, което вече 19 години събира почитателите на православната книга в морската столица. Много от тези хора и досега участват в организирането на форума и техният принос не бива да се подценява. Доц. Стоядинов припомни имената на някои от тях: Георги Пенчев, о. Василий Шаган, о. Георги Фотакиев, о. Ивица Тодоров от Македония, Борислав Аврамов, Емилиян Погончев. Когато искрата им беше подета от митрополит Кирил и ѝ беше дадена възможност да се разгори, тя стана събитие, което събира във Варна най-изтъкнатите православни автори, издатели, преводачи и хора, които обичат книгата, каза преподавателят. Доц. Стоядинов изрази надежда, че сборникът ще има своето продължение, в което да се съберат текстовете на следващите участници в културния форум.

След това Мариян Стоядинов представи и изданието Духовни ориентири за съвременното общество от Навпактски и на Свети Власий митрополит Йеротей (Влахос). Той подчерта, че добрите, задълбочени богослови умеят да представят своите академични изследвания и размисли така, че те да са ясни и приложими от хората в тяхната практика. Доц. Стоядинов отбеляза, че учеността става факт в реалния живот, в срещата с хората. Той припомни участието на митрополит Йеротей в Седмицата на православната книга преди години и силното впечатление, което архиереят е направил. Доц. Стоядинов още веднъж подчерта добрата практика на форума да кани автори, които да говорят за своите произведения и изследвания. „Авторът знае повече от това, което е написал, затова е приятна живата среща с него“, каза преподавателят от ПБФ на ВТУ.   

IMG 7149След това Димитрина Чернева от фондация „Комунитас“ представи книгата на проф. д-р Калин Янакиев Христовата жертва, Евхаристията и Църквата. Студии върху библейските основания. Изданието излиза с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с предговор от него. Димитрина Чернева представи основните идеи на автора и начина, по който той ги разкрива пред читателите си.

Последва лекция на проф. Янакиев, както беше обявено по програма, но изложението му по-скоро може да се определи като мисионерска беседа за Евхаристията и Църквата. Диалогично, искрено и много емоционално професорът описа личната си мотивация да напише богословско изследване за Евхаристията. Макар да съм философ по образование, аз съм вярващ човек и не мога да остана само в областта на философията, заяви проф. Янакиев. Одързостих се да напиша тази богословска книга, защото имах силното желание да бъде възстановена евхаристийната радост в нашата Църква, каза той.

IMG 7149Като основен мотив за своята работа над изданието проф. Янакиев посочи необходимостта от въз-помнянето на факта, че Църквата е бездънна радост. Когато от живота в Църквата изчезнат любовта и радостта, тя се превръща в измъчена ритуалност, съвкупност от правила, които трябва стриктно да се спазват. А всъщност Църквата е радост, защото с жертвата на Иисус Христос е дошъл краят на края, Христос е умъртвил смъртта и ние вкусваме утехата.

Проф. Янакиев сподели някои лични спомени от общуването си със своя духовен старец архим. Назарий от Кокалянския манастир, в който започва монашеския си път и Варненският митрополит Йоан. Емоционалният заряд на думите на професора и съдържанието на беседата му оказаха силно въздействие върху присъстващите. Те върнаха мнозина в първите години на Седмицата на православната книга, когато хората се сбираха тук, за да споделят опита си от живот в Христос и радостта от общуването с Бога и събратята си, когато всички копнееха да работят заедно за възрастването на нашата Църква.

IMG 7149

Вечерта завърши с обобщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в което той подчерта важността на темата, която беше дискутирана – св. Евхаристия и животът в Църквата - и благодари на лекторите.

Снимки: Кристина Спирова, Двери


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3xd3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.