Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (84 Votes)

010На втория ден от Седмицата на православната книга, която се провежда за 19-ти път във Варна, беше представена втората книга от издателската програма на Варненска и Великопреславска митрополия – изданието Прародителският грях на прот. Йоан Романидис. За нея говориха преводачът Борис Маринов и редакторът доц. д-р Светослав Риболов. Доц. Риболов изнесе лекция за личността и богословските виждания на прот. Романидис, а г-н Маринов наблегна на важността на издателската дейност за провеждане на просветна работа в Църквата.

Центърът за образователни инициативи „Двери“ представи три сборника, издадени през 2017 г. Д-р Златина Каравълчева разкри главните теми и послания във втория том на сборника с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий, озаглавен от издателите Изкуството да живееш с другия. Според кипърския духовник сърцевината на живота с другия е способността да общуваш с ближния, да бъдеш отворен към него, посочи Златина Каравълчева, цитирайки автора: „Разбира се, важно е да владееш езика на общуването, но съществува и нещо много по-дълбоко: изкуството да слушаш не означава само да изслушваш проблемите и мислите на другия. Нужно е да се научиш да виждаш зад това, което другият ти казва. Дори зад това, което не казва. Мълчанието на нашите близки говори за много неща, които по една или друга причина не се изричат с думи“.

Г-жа Каравълчева, която е редактор на изданието, представи основните идеи на митрополит Атанасий, залегнали в сборника:

-Истинското общуване не се постига чрез усвояване на „технология“ на правилните отношения.

-Общуването с нашия ближен е „работилница“, в която всеки от нас може да опознае себе си.

-Общуването е форма на аскеза. Отношенията с хората, които обичаме, ни карат да се ограничаваме, да отсичаме его-то си.

Според митр. Атанасий основата на пълноценното общуване помежду ни може да бъде само Христос. Той „осребрява“ аскетичните ни усилия чрез Своята благодат.

Д-р Каравълчева отбеляза важната роля на преводача на изданието – Константин Константинов, който с безкористната си, почти денонощна преводаческа работа прави българските читатели съпричастни на беседите и богословските трудове на много съвременни гръкоезични духовници.

Д-р Полина Спирова представи на варненската аудитория сборника Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017 г.), който е посветен на 20-годишнината от въвеждането на предмета Религия в българското училище (през 1997 г. при министър на образованието проф. Димитър Димитров (+) - б. р.). В изданието са събрани, описани и анализирани седем модела на сътрудничество между Църквата, държавни и общински институции за провеждане на религиозно образование. По-специално внимание в представянето беше отделено на два от моделите – Русенския и Варненския - заради тяхната мащабност и заради това, че бяха разпознати от други местни структури като успешни и заради това приложени и в други части на страната. Русенският модел предлага вариант за целево общинско финансиране на предмета Религия, така че провеждането му да не зависи от делегираните бюджети на училищата и от разни други приоритети. По този начин се създават условия за по-лесно формиране на групи по предмета и осигуряване на адекватно заплащане на учителите. Варненският модел пък предлага възможност за широка църковно-просветна работа на територията на общината, която обхваща не само предмета Религия, но и много различни дейности, провеждани от ОДК - Варна, Духовно-просветни центрове и различни енорийски инициативи. По този начин църковно-просветната дейност достига до широк кръг от деца, младежи и хора на различна възраст в морската столица. Сътрудничеството между църковната и общинската власт в полза на гражданите на града създава положителни нагласи у хората към Църквата и нейната роля в живота на хората.

2017 09 03 0835Централно място в представянето на изданията на Центъра за образователни инициативи „Двери“ зае премиерата на сборника Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир. Специално за него във Варна пристигна игуменът на Рилската св. обител Адрианополският епископ Евлогий. Сборникът, който излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ, е резултат от сътрудничеството на Центъра за образователни инициативи с Рилския манастир и с две епархии на БПЦ – Варненска и Великопреславска и Западно- и Средноевропейска. Благодарение на подкрепата на митрополитите Йоан и Антоний, както и на епископ Евлогий, за учителите по Религия беше подготвен сборник с икони, който да подпомага тяхната работа. Изданието съдържа икони на главните християнски празници, на Иисус Христос, св. Богородица и едни от най-почитаните светци, както и на някои български светци. На гърба на всяка икона има подробно тълкувание на изобразеното - свещен лик или свещено събитие, на неговия богословски смисъл, символиката на цветовете и жестовете, значението на надписите. По този начин иконата не само показва евангелското събитие или светец, но и разказва за него. 

Сборникът отговаря на реалните потребности на учителите по религия и преподавателите в прицърковните школи, които се нуждаят от материали, за да онагледяват техния разказ. Изданието допълва учебните пособия на „Двери“ за интегриране на знанието за християнството в учебната програма на начален етап, чиято концепция се основава на християнските празници.

Епископ Евлогий изрази удовлетворението си от създаването на сборника, който представя иконното богатство на Рилския манастир и ще подпомага работата на учителите по Религия.  Той пожела още много подобни издания да бъдат отпечатани у нас, за да се подкрепя просветната работа и да се ограмотяват и възпитават българските деца в православната вяра.

След това програмата на седмицата продължи с изложение от Пламен Сивов, който представи книгата Беседи на прот. Николаос Лудовикос, а в края на вечерта архим. Захариас (Захару) от манастира „Св. Йоан Кръстител“, Есекс, Англия, изнесе беседа на тема: „Мирското униние и радостта на Божиите чеда“. Това не е единственото участие на о. Захариас във форума. Той ще изнесе още една беседа в празничния 8 септември на тема „Евхаристията и молитвата на сърцето“.

Снимка: Сайт на Варненска и Великопреславска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3awu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.