Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

IMG 20170904 181150С приветствие от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан започна вчера 19-тата Седмица на православната книга в морската столица. В обръщението към участниците и гостите в културния форум владиката каза: „Приветствам с „добре дошли“ всички вас – автори, преводачи, издатели и почитатели на православната богословска книга, които сте отново тук, за да представите плодовете от вашите трудове и, обогатявайки се взаимно в радостта от взаимното общение, да се вдъхновите към още по-усърдна работа на избраното от вас поприще. Вашият труд е особено важен и високо ценен от светата Църква, свидетелство за което е и подкрепата на нашата света Варненска и Великопреславска митрополия, която и днес гостоприемно разтваря пред вас врати и ви приема с отворени обятия, предоставяйки ви възможността свободно да представите не само вашите издания, но и вашите виждания за духовната ситуация днес и за това как църковно-образователното и просветно дело може да допринесе към още по-успешното разгръщане на мисията на Църквата в нашия свят“.

IMG 20170904 181352Тазгодишната тема на Седмицата е „Църквата и младите“. Владиката посочи, че тя не е избрана случайно. „Младите хора са бъдещето не само на своя народ и своята страна. Те са бъдеще и за Христовата Църква, и залог за успеха на нейната богозаповядана, спасителна мисия в света. Без тях и тяхното дейно присъствие и участие във всекидневния и многостранен живот на Църквата – във всички негови аспекти – нашите усилия и добри намерения ще остават неизбежно безплодни, а заветите на нашите приснопаметни предшественици – само добри пожелания. На всяко място и във всяко време Църквата е търсила – търси и днес – пътя към сърцата и душите на младите, на ония малките (Мат. 18:1-14), към които с такава любов се обръщаше и Сам нашият Господ и Спасител, в дните на Своето земно служение“.

Митрополит Йоан обяви, че на това издание на форума ще бъдат представени издания и на Варненска и Великопреславска митрополия. „В приноса към образователно-просветната дейност на Православната ни църква виждаме важен и съществен аспект от живота и дейността на нашата епархия и се надяваме тази наша дейност да продължи и занапред. Църковното ни книгоиздаване е в дълг към нашето богодарувано паство, което жадува за стойностна православна богословска литература“, заяви владиката.

Митрополит Йоан прочете и поздравителното писмо на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към участниците в Седмицата на православната книга на Варненска епархия. В него Българският патриарх нарече събитието „форум на вярата, който има отглас в целия православен свят“, и „седмица на живото слово“. Предстоятелят на БПЦ подчерта, че традиционната вече седмица на православната книга е време за дискусии върху важни въпроси. Той поздрави Варненска и Великопреславска митрополия за „постоянството в организирането на форума“.

Приветствие към участниците и гостите на Седмицата произнесе генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Той нарече форума „добро и светло дело“ и подчерта, че българите и руснаците сме обединени и от обща азбука. Консулът говори за единството на двата народа и важността то да бъде запазено въпреки предизвикателствата в съвременния свят.

Кратко слово произнесе и проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи“. Той подчерта, че книгата винаги ще бъде голяма ценност, независимо от това, че днес наблюдаваме намаляване на интереса към нея. Проф. Алексеев говори за дейностите на ръководения от него фонд, за подкрепата, която трябва да бъде оказвана на християните в Близкия Изток, които са подложени на невиждано гонение, както и за ролята на политиците в този процес.

IMG 20170904 190435Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен“ представи книгата Сектознание на проф. Александър Дворкин, издание на „Омофор“.  Той говори за влиянието на сектите върху съвременните българи и безкритичността на много от тях към предлаганите екзотични учения и практики. Г-н Сивов предупреди аудиторията, че книгата Сектознание не е приятно четиво, а „учебник по патоанатомия на душата“, който разкрива по какъв начин човек става податлив на влиянията на сектите.

Вечерта завърши с лекция на проф. Дворкин, в която той демонстрира мисионерски подход към младежката аудитория. Темата беше за личността и спасителното дело на Иисус Христос.

Седмицата продължава тази вечер с представяне на книгата Прародителският грях на прот. Йоан Романидис, издание на Варненска и Великопреславска митрополия, и изданията на Центъра за образователни инициативи „Двери“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u334h 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.