Мобилно меню

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

 MG 5402На 5 юли в салона на Софийската митрополия се проведе представянето на сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017), издание на Центъра за образователни инициативи Двери. То е посветено на 20-та годишнина от въвеждането на предмета Религия в българските училища.

На събитието присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, с чието благословение се проведе инициативата. Сред гостите бяха: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Белоградчишкият епископ Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Коста Костов, главен експерт в министерството на образованието, проф. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ, проф. Емилия Василиева, Панчо Василев, бивш главен експерт по Религия в министерството на образованието, доц. Магдалена Маринова от ВТУ, Ваня Станчева от РУО-София, клирици от Софийска епархия, специалисти в областта на образованието, общественици, учители по религия.

Иконом Ангел Ангелов, приветства гостите и представи накратко сборника и повода за негово излизане.  

Авторите на изданието – д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и консултантът на сборника - д-р Росица Георгиева, посочиха сътрудничеството между хора и институции като ключов фактор за всеки успешен модел за провеждане на религиозно образование у нас.

Г-жа Георгиева, която е  дългогодишен учител по религия и експерт по предмета (до 1 март 2017 г.) в РУО-Русе, подчерта важната роля на хората, ангажирани с каузата на християнското ограмотяване на българските деца. Тя припомни активното участие на Негово Светейшество в усилията за осигуряване на устойчивост в преподаването на Религия в русенските училища. В качеството си на Русенски митрополит днешният Български патриарх работи активно с общинския съвет в дунавския град, за да се стигне до решението Община Русе всяка година целево да финансира преподаването на предмета в местните училища, каза г-жа Георгиева. Този т. нар. Русенски модел се оказва достатъчно успешен, за да бъде приложен по-късно и в други населени места в страната.

 MG 5499Д-р Каравълчева представи накратко концепцията на сборника. Тя подчерта, че това не са теоретични постановки, създадени от авторите, а реални работещи модели, разработени и прилагани успешно в различни части на страната. Те са изведени на базата на докладите от проведения в Русе национален семинар на тема „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата 
на религиозното образование. Добри практики и перспективи” (април 2016), както и от проучвания на авторите на документи и нормативни разпоредби.  

Информацията в сборника ще бъде полезна за всички, които работят за християнското ограмотяване на българските деца и по-конкретно: Културно-просветните отдели на митрополиите, Общинската администрация, Регионалните управления на образованието, Енорийските центрове.

Д-р Полина Спирова представи изведените от авторите седем модела на сътрудничество и представи накратко техните параметри. Беше подчертано, че успешни модели за религиозна просвета има там, където са създадени условия за широко сътрудничество между институциите: църковни, държавни и общински. Важна е квалификацията, личната мотивация и добронамереност на участниците в този процес.

Авторите наблегнаха на извода, че разработените и представени модели имат потенциал за развитие и мултиплициране и това може да стане там, където има хора, които не се страхуват от трудностите и са готови да работят.

 MG 5410 1Презентираният сборник е първото издание на Центъра за образователни инициативи Двери. Той беше представен пред аудиторията от неговия председател Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той разказа за образователните инициативи в неговата епархия, които са в основата на създаването на центъра. Целта му е да отговори на потребностите от дидактични материали и организиране на различни дейности за християнското ограмотяване на деца в съботно-неделните български училища зад граница. Владиката разказа за Рождественските и Великденски издания, които вече втора година радват учениците не само в българските училища в Западноевропейска епархия, но и тези у нас. Той говори за перспективите пред центъра и призова учителите, които искат да се включат в дейността му, да не се колебаят да го направят.

В края на срещата бе подчертано, че анализът на извършеното до сега в сферата на религиозното образование у нас показва, че има добри перспективи в тази област. Не трябва да се мисли, че щом Религията не е сред задължителните предмети, то религиозното образование няма перспективи в училище. Ситуацията у нас показва, че има необходимост от християнско ограмотяване, както и възможности да се отговори на тази потребност. Важна е добрата воля и съработничеството между институции и отделни хора.  

Снимки: Стефка Борисова

Видео от събитието, направено от Соня Анкова: тук

 MG 5515

 MG 5431

 MG 5400


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcrh9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.