Мобилно меню

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (4 Votes)
Първото работно заседание на междуведомствената работната група, назначена със заповед на министър-председателя, която е натоварена да изготви Рамков план за комплексната консервация, реставрация и възстановяване на прочутата Томбул джамия в Шумен се проведе на 15 юни в Министерството на културата. Председател на работната група е заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.
На заседанието беше разгледан меморандумът за дарение в размер на 318 253 евро за консервация, реставрация и възстановяване на Томбул джамия, който беше подписан през ноември м. г. в Министерския съвет в присъстваието на премиера С. Станишев от директора на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев и посланика на Султанство Оман за България, резидиращ във Виена. Волята на дарителя - султана на Оман Кабус бен Саид, приятел на предишния премиер С. Сакскобургготски, дава възможност за подготовката на следващ етап в крайно наложителното укрепване на сградата, която е паметник на културата от национално значение.

След обстоен анализ на досегашните ремонтни и реставрационни дейности беше взето решение средствата приоритетно да бъдат изразходвани за смяна на оловния покрив и изграждане на скеле около цялата сграда. Решението разглежда и следващите етапи, предвиждащи подмяна на дограмата и витражите на храма.
 
На заседанието беше решено експертна комисия от НИПК, община Шумен и районното мюфтийство да предложат варианти за извършване на ремонтните дейности, както и да подготвят препоръки към кандидат-изпълнителите.

Агенция "Фокус"         

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qfa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]