Мобилно меню

1.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 1.33 (12 Votes)

phpmВ началото на месец май Руският патриарх Кирил изпрати писма до Римския папа Франциск, президента Путин, главите на държавите-членки от Норманската четворка, до православните патриарси и предстоятели на поместните Православни църкви, до генералния секретар на ООН и до Световния съвет на църквите, в които настоява да изразят протест срещу приемането на два репресивни спрямо Украинската православна църква (Московска патриаршия) закони. Става дума за два законопроекта, внесени в украинската Рада в края на 2016 г.: Законопроект № 4128 "За внасяне на промени в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации" и № 4511 "За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в държави, признати от Върховната рада за страни-агресори".

Законите предвиждат сключването на специален договор между съответните изповедания (подразбира се Украинската православна църква към Московска патриаршия) и украинската държава, според който изборът на предстоятел и епископат трябва да се съгласува със светската власт. Вторият закон улеснява промяната на юрисдикцията на енориите в страната, което в украинската ситуация ще доведе до преминаването на много енории от каноничната Украинска църква към някоя от двете неканонични православни църковни структури в страната.

Досега съответни писма до украинския президент Порошенко изпратиха патриарсите на Александрия, Антиохия и Йерусалим, Сръбският патриарх, предстоятелят на Православната църква на Чехия и Словакия, Ватиканът и Световният съвет на църквите. В писмата законопроектите се определят като "антицърковни" и "нарушаващи независимостта на вероизповеданията". 

На 12 юни Св. Синод на БПЦ даде гласност на своето писмо до Порошенко. В писмото се казва: "В сърцето на всеки православен българин незримо живее паметта за подвига на светите равноапостоли братя Кирил и Методий, на всеки от нас е скъп споменът за това, че именно българските мисионери, учениците на Солунските братя, преди повече от хиляда години положиха началото на Светата Рус, донасяйки православната вяра до бреговете на Днепър. С едно сърце и едни уста ние изповядваме обща (единна) за нас вяра с Негово Блаженство, Блаженейшия Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, и събратята-архипастири на каноничната Украинска православна църква. За нас са безкрайно скъпи Киево-Печорската, Успенско-Почаевската лавра и другите големи православни светини на Украйна".

"Днес със скръб виждаме, че над Украинската православна църква се сгъстяват нови облаци. Във Върховната рада на Украйна за разглеждане са внесени два антицърковни по своята същност законопроекти, предвиждащи изменения в действащото украинско законодателство. Считаме, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер - те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква. Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във Вашата страна".

"БПЦ–БП е преминала през ужаса на разкола и затова сме особено чувствителни към този изключително важен за цялото Православие въпрос и сме длъжни да окажем всяческа подкрепа на нашите събратя от каноничната – Украинска православна църква.

Обръщаме се към Вас, Ваше Превъзходителство, с призив да проявите политическа мъдрост и да се възползвате от властта, която имате, за да допринесете за бързото оттегляне на дискриминационните законопроекти, които са насочени против Украинската православна църква, от разглеждане във Върховната рада на Украйна", завършва писмото.

Припомняме, че Върховната Рада отказа да разглежда спорните законопроекти по време на заседанията си в края на май, като тогава не беше обявена дата за новото им обсъждане (вж повече тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcduf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.