Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

18486037 1512531122151680 2697033801555329474 nДнес в София започна международна конференция на тема: „Религия и тероризъм“. Целта на конференцията е да изследва религиозните корени на тероризма, който през последните няколко години е сериозно предизвикателство и за страните от Европа. Организаторите си поставят за задача участниците да търси противодействие на съвременния тероризъм в духовната сфера. Конференцията събира духовници, учени, изследователи,  военни и медийни експерти, които да споделят своя опит и да търсят начини за противодействие на екстремизма и радикализма. Организаторите от Института за Близкоизточни изследвания акцентират върху актуалността на тематиката и за България в контекста на нейното председателство на Европейския съюз. Според тях подобни форуми и резултатите от тях,  са част от добрата подготовка за бъдещата важна роля на България в ЕС. „Предстоят проекти за нови закони, имащи пряко отношение към религиите, отбелязват организаторите, и затова е важно да бъдат привлечени партньори като експерти в областта на външната политика и сигурност“.

Конференцията се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, която произнесе встъпителното слово днес и приветства участниците.

В първия ден от работата на форума в него взе участие и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той изнесе доклад по темата за религиите и влиянието им върху съвременния свят. В изложението си той акцентира върху положителната роля на религията в живота на хората. "Автентичността на религиите днес зависи от тяхното отношение към защитата на човешката свобода и достойнство, както и от техния принос за мира", каза митрополитът. Той посочи, че за християните връзката с Бога е основа на човешкия живот, тя е извор на стремежа на хората към съвършенство и мир, "Бог не е Бог на безредие, а на мир" (1 Кор. 14:33). Ролята на християните в днешния разделен и раздиран от омраза свят е да свидетелстваме за Христовия мир, състрадание и милосърдие към всички хора, каза митрополит Антоний. Владиката посочи, че религията, като връзка на човека с Бога, не може да е мотивация за разрушение, смърт и терор сред хората. Според него днес е особено важно да не бъде прекъсван диалогът между религиите, защото общуването между тях прогонва страха и подозренията.

Утре в работата на тридневната конференция ще вземе участие и Севастийският митрополит Теодосий от Йерусалимската патриаршия, който ще говори за положението на християните в Близкия Изток и взаимоотношенията им с мюсюлманите.

В конференцията взимат участие също представители на Римокатолическата църква, както и университетски преподаватели, медийни експерти и експерти по сигурността от Ливан, Израел, Йордания, Алжир и България, които ще споделят опита си от противодействието на радикалния ислям и превантивните мерки срещу разрастването му.

Форумът ще завърши на 18 май с пресконференция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcp8q 

Разпространяване на статията: