Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

 20170511 110320На 11 май, деня на светите равноапостолни и славянски просветители Кирил и Методий, за 11-ти път в Рилската света обител бяха раздадени ежегодните отличия за успешни директори на училища. Наградите връчи лично министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тази година грамота и икона на св. Йоан Рилски получиха Славейка Иванова, директор на Националната търговска гимназия в Пловдив, Адриян Христов, директор на ОУ "Св. Кирил и Методий" в с. Иваново, Хасковско, Йорданка Чавдарова, директор на езикова гимназия "Христо Ботев" в гр. Кърджали, и Диана Димитрова, директор на ОУ "Стою Шишков" в с. Търън, Смолянско.

Тържеството започна с отслужването на молебен в съборния манастирски храм от игумена на обителта Адрианополски еп. Евлогий и рило-манастирското братство. В приветствието си към официалните лица и учениците в храма Негово Преосвещенство изтъкна значението на славянската писменост и чистотата на българския език като основен и необходим фактор за запазване на националната ни идентичност в мултикултурална Европа.

20170511 103003След отслужването на молебена министър Вълчев и останалите гости бяха приети от епископ Евлогий в игуменарната, където в духа на църковния празник проведоха разговор за състоянието на образователния процес при подрастващото поколение. Като дългогодишен педагог и ректор на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" Негово Преосвещенство сподели своето безпокойство от липсата на предмета Религия в българското школо. Като доказателство за належащата нужда от духовно ограмотяване на децата той изтъкна зачестилите прояви на всякакъв вид нетърпимост в училище от страна на ученици в различни градове на страната.

Своите отличия четиримата директори получиха в иконната зала на светата обител. Министър Вълчев изтъкна приноса на всеки един от наградените за развитието на ръководените от тях училища, както и за подобряването на квалификацията на преподавателите.

В края на проявата своите впечатления от посещението си в светата Рилска обител министър Вълчев сподели и в манастирската кондика.

Снимки: Авторът


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wycca 

Разпространяване на статията: